Kis alkatrészek, amelyek nagy dolgokat mozgatnak

Blickle vezetőgörgők továbbító-, osztályozó- és válogatóberendezésekhez

A továbbító-, osztályozó- és válogatóberendezéseknek - például logisztikai központokban vagy repülőtereken - nehéz feladatot kell teljesíteniük: Egyre nagyobb sebességet és teherbírást követelnek tőlük, ugyanakkor az üzemeltetők megbízható működést várnak, lehetőleg rövid leállási idő mellett. Ezekhez az alkalmazásokhoz a Blickle a vezetőgörgők széles portfólióját kínálja, amelyek jó minőségükkel és kiváló mechanikai tulajdonságaikkal megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek is.

Gepaeckband_Foerdern_Sortieren_350px 

A futár-, expressz- és csomagküldő szolgáltatás ágazata (KEP) gyorsan növekszik. Ezért nagyrészt a virágzó online kereskedelem felelős, ami miatt a megrendelések száma gyorsan növekszik. Ugyanakkor az ügyfelek egyre gyorsabb szállítási határidőket várnak el, gyakran még aznap. Ez növeli a csomagküldő szolgáltatókkal szemben támasztott igényeket - illetve a hatalmas logisztikai központjaikban használt szállító-, osztályozó- és válogatóberendezéseikkel kapcsolatos követelményeket.

Hasonló a helyzet például a nemzetközi repülőtereken: Ezek egyre hatalmasabbá válnak és meg kell birkózniuk az egyre növekvő utasszámmal. Természetesen minden utasnak joga van ahhoz, hogy a csomagja gyorsan és pontosan a megfelelő repülőgépre vagy csomagkiadó pultra kerüljön. Ez a továbbítás-, osztályozás- és válogatástechnika számára is nehéz feladatot jelent, ami csak abszolút csúcstechnológiai berendezésekkel valósítható meg.

 

Részletekbe menően specializált
Ezért a modern továbbító-, osztályozó- és válogatórendszerek nagyon specializáltak és a legkisebb részletekig alkalmazkodnak az adott felhasználási célhoz. Ez már a megfelelő vezetőgörgők kiválasztásánál elkezdődik: A kisméretű alkatrészek minden továbbítástechnikai berendezésben gondoskodnak a kívánt mozgásról - akár logisztikai központokban, repülőtereken, a gyártóiparban vagy a bányászatban. A szakértők két típust különböztetnek meg: az egyiket a vezetőgörgők alkotják, amelyeket az alkatrészekre vagy alkotóelemekre szerelnek fel, hogy ezeket a futópályán vezessék. Ezeknél a görgő és a vezetett rész közötti érintkezés legtöbbször csak rövid, ugyanakkor gyakori. A másik változatot a szabadonfutó kerekek képviselik, amelyek egy adott, állandó terhelést kapnak tartósan - például a csomagszállításhoz használt szállítószalagos berendezésekben.

„Amennyire változatosak az alkalmazási területek, épp oly változatosak a görgők iránti követelmények is” - magyarázza Maximilian Hoffmann, a Blickle kerék- és görgőspecialista termékmenedzsere. „Nem csupán az alkalmazás szerinti rendkívül eltérő terhelésnek vannak kitéve, a külső behatások is erősen eltérhetnek. Elvégre egy repülőtéri csomagválogató berendezésben teljesen más feltételek vannak, mint például egy külszíni fejtésben az ömlesztett anyagot szállító berendezésben.”

Fuehrungsrollen_Foerdern_Sortieren_450px 

Kiváló minőségű vagy költségoptimalizált
Emiatt a Blickle vezetőgörgők széles portfólióját fejlesztette ki, amelyek tökéletesen megfelelnek az egyes felhasználási eseteknek. Ezek számos méretben, anyagból és teherbírásokkal kaphatók. Nagy sebesség és terhelés esetén ajánlottak a kiváló minőségű megoldások alkalmazása acél vagy poliamid keréktesttel, mint például az alábbi sorozatok: FTH és FSTH. A görgők a sokoldalú Blickle Extrathane® poliuretán elasztomer futófelülettel rendelkeznek. Ezeket az alábbi tulajdonságok jellemzik:

  • halk futás
  • alacsony gördülési ellenállás
  • padlókímélő
  • nyommentes
  • nagyon kopásálló

Az FPOB sorozat a dinamikusan különösen terhelhető Blickle Besthane® poliuretán elasztomer futófelülettel rendelkezik, amelynek nagyon alacsony a gördülési ellenállása. Ezt a típust kedvezőtlen környezeti körülmények közötti alkalmazásra tervezték és többek között hidrolízisálló. Ez azt jelenti, hogy a nedvességgel való rendszeres érintkezés - más anyagoktól eltérően - nem vezet gyorsabb kopáshoz. A poliamid keréktest az acél vagy alumínium keréktestekkel szemben korrózióálló. Ezáltal ez a vezetőgörgő különösen alkalmas kültéri használatra.

Ha viszont a vezetőgörgők alkalmazásakor a gazdaságosság áll a középpontban, a Blickle különböző költségoptimalizált megoldást kínál, mint például az FPO sorozatot. Ez utóbbi nagy teherbírásával, kémiai ellenállóságával és sokoldalú alkalmazási lehetőségeivel győzi meg az embert. A futófelület törésálló és könnyen gördülő poliamidból áll. Az FPTH sorozattal a Blickle termoplasztikus poliuretán futófelületű kerekeket és görgőket is felvett a választékába. Ezek a görgők különösen halk futással rendelkeznek, emellett hidrolízisállók és ezért ideálisak kültéri használatra.

Új Vulkollan®* görgők a választékban
A Blickle portfóliójában teljesen új az FSVU sorozat Vulkollan® futófelülettel. Ennek az anyagnak az előnyei közé számít az alacsony gördülési ellenállás, a nagy dinamikus terhelhetőség és a halk futás. A kerekek és a görgők emellett nyommentesek és padlókímélők, alkalmasak nagy sebességek és teherbírások melletti alkalmazásokra, valamint küszöbökön való áthaladásra. Ha az alapválaszték nem elegendő, a Blickle egyedi kivitelek fejlesztésére és gyártására is szakosodott.

 

*A Vulkollan® a Covestro vállalatcsoport bejegyzett védjegye.