Nagy teherbírású forgóvillás görgők a Blicklétől

Magasan kiemelkednek a teherbírás és a haladási sebesség tekintetében  

A görgők általában két különböző csoportra oszthatók: Forgó- és fixvillás görgők. A forgóvillás görgők függőleges elfordíthatóságuk révén biztosítják a gépek és készülékek irányíthatóságát. A villaszár a forgókoszorún keresztül kapcsolódik a rögzítőelemhez. A forgóvillás görgők igény szerint különböző rögzítőfék-berendezésekkel láthatók el, amelyek a kerék forgómozgását és/vagy a villa tengely körüli elforgását akadályozzák meg.

A következő rögzítőféktípusok különböztethetők meg:

  • Elülső fékrendszerek (stop-top, rad-stop)
  • Hátulsó fékrendszerek (stop-fix, kézzel működtetett rad-stop)
  • Helyhez kötött fékrendszerek (ideal-stop, central-stop)

A rögzítési módoknál is kiválasztható a felhasználásnak megfelelő optimális változat. Még akkor is, ha a forgóvillás görgőket nagy teherbírást igénylő területen legtöbbször talpas rögzítéssel látják el, egyes esetekben hasznos lehet a csapos vagy hátfuratos rögzítés is.

Minden lehetséges – szabványos és egyedi kivitelek

A forgóvillás görgők a nagy teherbírást igénylő területeken is a legkülönbözőbb változatokban használatosak. A nagy teherbírású forgóvillás görgők teherbírása 30 000 kg-ig terjed, a kerékátmérő max. 500 milliméter lehet 675 milliméter maximális beépítési magasság mellett. Az ügyfelek kérésére a Blickle testreszabott egyedi kiviteleket is kínál, amelyek világszerte alkalmazásra kerülnek. A Sikertörténetek oldalon található egy kis ízelítő az eddig megvalósított egyedi megoldásokból.

Nagy teherbírást igénylő alkalmazások mellett a nagy teherbírású forgóvillás görgők nagyobb, akár 25 km/h sebességnél is használhatók. A műszerkocsiknál vagy a szállítási technológiában használt forgóvillás görgőkkel összehasonlítva különösen stabilak, hogy képesek legyenek a nagyon nagy terhek mozgatására. Ezen a területen bizonyos esetekben kétkerekű forgóvillás görgők, úgynevezett ikergörgők is használnak. Tipikus alkalmazási területek az önjáró anyagmozgató eszközök, a szerelő- vagy szállítórendszerek, illetve a legkülönbözőbb kivitelű bel- és kültéri berendezések.

A Blickle összes nagy teherbírású kerekeit és görgőit a vonatkozó DIN-előírások szerinti vizsgálati körülmények között tesztelik - 4 km/h esetén a DIN EN 12532, nagyobb sebességeknél a DIN EN 12533 szerint.

Forgóvilla – Stabil kialakítás

A nagy teherbírású forgóvillás görgők számos alkalmazási területe és a rájuk vonatkozó különböző követelmények miatt különféle villasorozatok léteznek, amelyek kialakításukban és tulajdonságukban különböznek. Itt található az egyes nagy teherbírású forgóvilla-sorozat áttekintése:

Sorozat Leírás Villa Jellemzők Felhasználási körülmények
LK  LK sorozat: 
Acéllemez forgóvilla, erős kivitel, talplemezzel (LKR sorozat hátfurattal)
Kerék-Ø: 65–200 mm
Teherbírás 600 kg-ig
Erős, préselt acéllemez elemek, dupla golyóscsapágyazás a forgókoszorúban, stabil központi csappal (125x50 - 200 mm kerék-Ø).

Hosszú élettartam és könnyű forgás a forgókoszorú speciális dinamikus Blickle-szegecselésének köszönhetően. Hőálló és rozsdamentes kivitelben is kapható.

  • LIK sorozat: hőálló
  • LKX sorozat: rozsdamentes
  • LIKX sorozat: hőálló és rozsdamentes
Beltéri kézi használatra
LUH
LUH sorozat:
Acéllemez forgóvilla, erős, zárt kivitel, talplemezzel
Kerék-Ø: 125–200 mm
Teherbírás 1.000 kg-ig
Erős, préselt acéllemez elemek, négypont-érintkezésű golyóscsapágy a forgókoszorúban, edzett csapágycsészék A függőleges és vízszintes erők optimális elnyelése a forgókoszorú négypont-érintkezésű csapágyazásának köszönhetően. Nagy fokú robusztusság rázkódásokkal és ütőterhelésekkel szemben. Könnyű forgás a forgókoszorú speciális dinamikus Blickle-szegecselésének köszönhetően. Hosszú élettartam Bel- és kültéri kézi használatra. Különösen alkalmas poros, piszkos környezetben.
LH
LH sorozat:
Acéllemez forgóvilla, nagy teherbírású kivitel, talplemezzel (LHZ sorozat csappal /LHD-sorozat – iker-forgóvilla)
Kerék-Ø: 65–250 mm
Teherbírás 900 kg-ig
Erős, préselt acéllemez elemek, erős villa és talplemez, dupla golyóscsapágyazás a forgókoszorúban, négy edzett csapágycsésze, nagyon stabil központi csap

Nem érzékeny a rázkódásokra és ütőterhelésekre, minimális kopás nagy terhelés mellett.

Rugós változatban is elérhető (LHF sorozat)
Alkalmas nagyobb sebességhez akadályok megléte esetén is. Elsősorban beltéri használatra
LO

LO sorozat:
Hegesztett acél nagy teherbírású forgóvilla talplemezzel (LOD – sorozat, iker-forgóvilla)
Kerék-Ø: 125–250 mm
Teherbírás 1200 kg-ig

Erős hegesztett acélszerkezet, dupla golyóscsapágyazás a forgókoszorúban, négy edzett csapágycsésze, zsírzógombbal, behegesztett, nagyon stabil központi csappal Hőálló változatban (LIO sorozat) is kapható. Különösen ellenálló rázkódásokkal és ütőterhelésekkel szemben. Alkalmas nagyobb sebességhez akadályok megléte esetén is. Elsősorban beltéri használatra
LS
LS sorozat:
Hegesztett acél nagy teherbírású forgóvilla, erős forgókoszorú-kivitel, talplemezzel (LSD sorozat – iker-forgóvilla)
Kerék-Ø: 80–620 mm
Teherbírás 20.000 kg-ig
Különösen erős hegesztett acélszerkezet, DIN 711 szerinti axiális mélyhornyú golyóscsapágy és DIN 720 szerinti kúpgörgős csapágy a forgókoszorúban, zsírzógombbal, behegesztett, nagyon stabil központi csappal.

Legfeljebb 25 km/h-ig használható. Nem érzékeny a rázkódásokkal és ütődésekkel szemben. Rugós változatokban is elérhető.

  • LSFN sorozat: acélrugóval
  • LSFE sorozat: elasztomer rugóelemmel
Alkalmas nagyobb sebességhez akadályok megléte esetén is. Beltéri használatra
LPFE
LPFE sorozat:
Nagy teherbírású forgóvilla poliuretán torziós rugóval, talplemezzel
Kerék-Ø: 100–150 mm
Teherbírás 500 kg-ig
Erős acélszerkezet, masszív kovácsolt darab, tömített, élethosszig tartó kenéssel ellátott mélyhornyú golyóscsapágy a forgókoszorúban. Kiváló rugózáscsillapító tulajdonság a szabadalmaztatott tányérrugó-szerkezetnek köszönhetően. Legfőképpen targoncákhoz használható. Beltéri használatra

Minden felhasználási célra - a megfelelő nagy teherbírású forgóvillás görgő

A fent leírt forgóvillák szinte bármilyen módon kombinálhatók a legkülönbözőbb nagy teherbírású kerékkel. A kerekekre is igaz, hogy a futófelülettől függően a legkülönbözőbb alkalmazási területeken használhatók.

A poliuretán futófelületű kerekek például magas vágás- és továbbszakadás-álló tulajdonsággal, alacsony gördülési ellenállással, magas dinamikus terhelhetőséggel és nagyon jó padlóvédelemmel rendelkeznek. Megkülönböztetjük a Blickle Extrathane, a Blickle Besthane, a Blickle Besthane Soft és a Blickle Softhane sorozatokat, amelyek többek között különböző Shore-keménységekkel rendelkeznek.

Az öntött poliamid vagy poliamid kerekekkel szerelt forgóvillás nagy teherbírású görgők ezzel szemben rendkívül törésállók és különösen nagy teherbírással rendelkeznek. Ezek a kerekek leginkább sima felületű padlókhoz ajánlottak és könnyű futással, illetve nagyon alacsony gördülési és fordulási ellenállással rendelkeznek. Az LSSD-GSPO 500K görgővel például 30 000 kilogrammos teherbírás érhető el. Ehhez egy négypont-érintkezésű forgócsapágyat használunk, amely rendszerint minikotrógépekbe kerül beépítésre.

A légtömlős nagy teherbírású forgóvillás görgők alternatívájaként az elasztikus vagy szuperelasztikus tömörgumi abronccsal és acélfelnivel rendelkező nagy teherbírású görgők kínálkoznak. Ez a nagy teherbírású sorozat a légtömlős gumiabroncsokkal összehasonlítva defektmentességet és karbantartás-mentességet biztosít normál felhasználási körülmények között, valamint megfelelő stabilitást nyújt precíz irányíthatóság mellett.

Ha a teherbírási tartományban egészen magas követelményeket kell kielégíteni, a megfelelő nagy teherbírású görgők közül a tömör acélból készültek választhatók. Ezeknél a görgőnként akár 15 000 kilogrammos terhelés sem okoz problémát. Ha azonban az ember magas hőmérsékletű felhasználáshoz keres forgóvillás görgőket, nagy teherbírású tartományban a Blickle szürkeöntvény kerékkel szerelt változatokat kínál. Ezek akár 270°C környezeti hőmérséklet esetén is használhatók.

A különböző mechanizmusoknak köszönhetően, mint például a szabadalmaztatott tányérrugós szerkezet, a robusztus acélrugóval felszerelt lengőkar-szerkezet vagy a beépített elasztomer rugóelem, a rugós nagy teherbírású forgóvillás görgők az adott felhasználáshoz illeszkedő rugózási és csillapítási tulajdonságokkal nagyon meggyőzőek. Így biztosítható, hogy az érzékeny rakomány a padló egyenetlenségei ellenére is károsodás nélkül érkezzen célba.

E felsorolás teljessé tételéhez meg kell említeni még a „kicsi nagy”, azaz a „mini nagy teherbírású forgóvillás görgőt”. Bár a teherbíró képessége távolról sem éri el az eddig leírt keréksorozatokét, 35-65 milliméteres kerékátmérőjéhez és 52-90 milliméteres beépítési magasságához képest az akár 350 kg-ig terjedő teherbírás nagyon figyelemreméltó. A kompaktgörgők a kis beépítési magasságot nagy teherbírással kombinálják. Ikergörgőként a teherbírás akár a kétszeresénél is nagyobbra nőhet. A kompaktgörgők áttekintése online katalógusunkban található.

Az alábbiakban egy összefoglaló olvasható a különböző keréktípusokkal szerelt nagy teherbírású görgőkről és azok termékspecifikus jellemzőiről:

Elvesztette a fonalat a nagy teherbírású forgóvillás görgők sokaságában? Talán a Blickle termékkereső segíthet Önnek a keresésben. A termékkeresőben a termékspecifikus tulajdonságok szerint szűrhet, és a nagy választékot csak néhány lényeges termékre csökkentheti. Emellett a személyes kapcsolattartója is szívesen segít Önnek telefonon a termékválasztás során.