Blickle nagy teherbírású kerekek

A Blickle Räder+Rollen a legkülönfélébb változatokban kínál nagy teherbírású kerekeket. Az alapprogramban poliamid, acél, elasztikus tömörgumi vagy poliuretán futófelületű, nagy teherbírású kerekek találhatók. A Blickle nagy teherbírású kerekek teherbírása akár 50 000 kg, átmérője akár 1000 mm.

Külön megrendelésre a Blickle ügyfélspecifikus, egyedi kivitelű nagy teherbírású kerekeket is gyárt.

Nagy teherbírású kerekek meghatározása

A nagy teherbírású kerekek nehéz terhek mozgatásához és/vagy magasabb sebességhez használhatók. A nagy teherbírású kerekek felépítése különösen stabil. A nagy terhelésekkel járó alkalmazási területek számára a kerekek stabil hegesztett acélszerkezetből készülnek.

Nagy teherbírású kerekek – kiválasztási szempontok

A nagy teherbírású kerekek kiválasztásakor a következő kiválasztási szempontokat kell figyelembe venni:

 •     Teherbírás
 •     Futófelület anyaga
 •     Kerékátmérő, indítási és gördülési ellenállás
 •     Csapágytípus
 •     Környezeti hatások, hőmérséklet, kémia és korrózió
Az Ön alkalmazásához megfelelő nagy teherbírású kerekeket megtalálja a termékkeresőben.
A Blickle nagy teherbírású kerekek áttekintését megtalálja a termékválasztékban.

A nagy teherbírású kerekek szükséges teherbírásának meghatározása

Egy nagy teherbírású kerék szükséges teherbírásának kiszámításához ismernünk kell a szállítóeszköz önsúlyát és a rakomány maximális súlyát, ezek összegét kell elosztani a felhasználandó nagy teherbírású kerekek számával. Ezután az eredmény meg kell szorozni a felhasználási feltételektől függő biztonsági tényezővel:

T = egy nagy teherbírású kerékre eső teherbírás
E = a szállítóeszköz önsúlya
Z = maximális terhelés
n = teherhordó nagy teherbírású kerekek száma
S = biztonsági tényező

Az S biztonsági tényezővel figyelembe vesszük a standard alkalmazási körülményektől (sima talaj, lépéssebesség, egyenletes terheléselosztás, egyenes irányú mozgás, +15 °C és +28 °C közötti környezeti hőmérséklet) való eltéréseket. A biztonsági tényezőt a sebesség mellett a kerékátmérő és az akadálymagasság aránya befolyásolja jelentősen. Minél nagyobb a nagy teherbírású kerekek standard felhasználási feltételeitől való eltérés, annál nagyobb S biztonsági tényezőt kell választani.

Négy felhasználási feltételt különböztetünk meg:

   Kézi szállítás beltérben nagy teherbírású kerekekkel:
    (akadálymagasság a kerék-Ø < 5%): biztonsági tényező: 1,0 – 1,5

    Kézi szállítás kültéren nagy teherbírású kerekekkel:
    (akadálymagasság a kerék-Ø > 5%): biztonsági tényező: 1,5 – 2,2

Motorosan hajtott szállítás beltérben nagy teherbírású kerekekkel:
    (akadálymagasság a kerék-Ø < 5%): biztonsági tényező: 1,4 – 2,0

Motorosan hajtott szállítás kültéren nagy teherbírású kerekekkel:
    biztonsági tényező: 2,0 – 3,0

Golyóscsapágyazású nagy teherbírású kerekek esetében 4 km/h feletti sebességek a teherbírás csökkentésével együtt lehetségesek. Amennyiben egy kerék vagy egy fixvillás görgő főleg statikus terhelésnek van kitéve, úgy kb. 25 %-kal nagyobb teherbírással lehet számolni. Az erősen megterhelt kerekek hosszú idejű állása esetén számolni kell a futófelület deformálódásával.

Nagy teherbírású kerekek indítási és gördülési ellenállása, menetzaja és padlóvédelme

A nagy teherbírású kerekek indítási és gördülési ellenállását nagyon sok különböző tényező befolyásolja.

Nagy teherbírású kerekek indítási ellenállása

Az indítási ellenállás az az erő, amelyet a nagy teherbírású kerekek nyugalmi helyzetből mozgó állapotba történő helyezéséhez kell kifejteni. A nagy teherbírású kerekek egyenletes mozgásban tartásához szükséges erőt gördülési ellenállásnak nevezzük. Az indítási és gördülési ellenállást a következő faktorok befolyásolják:

 •     Kerék-Ø
 •     Futófelület
 •     Futófelület keménysége
 •     A futófelület rugalmassága
 •     Kerékcsapágyazás
 •     Padló
Nagy teherbírású kerekek gördülési ellenállása

A nagy teherbírású kerekek gördülési ellenállása a gördülési folyamat közben a futófelület folyamatos be- és kirugózása (hiszterézis) miatt jön létre. A gördülési ellenállás mérése egy próbapad segítségével történik. A mérést ideális feltételek mellett végzik:

 •     Sík, sima, szennyeződés- és akadálymentes acélfelület
 •     Sebesség: 4 km/h
 •     Hőmérséklet: +20° C
 •     Terhelés: a max. teherbírás 2/3 része
Ezen standardizált feltételek mellett a különböző nagy teherbírású keréksorozatok gördülési ellenállásait össze lehet egymással hasonlítani. A nagy teherbírású kerekek kiválasztásakor figyelembe kell venni az eltérő felhasználási feltételeket (padlójellemzők, hőmérséklet, sebesség stb.), mert ezek a gördülési ellenállás értékeit jelentősen befolyásolhatják.

Nagy teherbírású kerekek – menetzaj

Alapvető szabály: minél nagyobbak a nagy teherbírású kerekek, és minél puhább és vastagabb a futófelület, annál nyugodtabb a jármű futása a kerekeknek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy egy lágy futófelület kisebb, egy keményebb futófelület nagyobb zajkibocsátással jár. Kis terhelés és puha padló (szőnyegpadló) esetén a kemény nagy teherbírású kerekek használata kisebb zajkibocsátás és magasabb szállítási kényelem mellett is lehetséges.

Nagy teherbírású kerekek – padlóvédelem

A keményebb futófelület erősebben terheli a padlót, mint a puhább. A padlóvédelem jellemzője az átlagos felületi nyomás. A nagy teherbírású kerekek különböző futófelületeinek értékei irányadó adatként szolgálnak:

 •     Légtömlős gumiabroncs ~ 0,8 N/mm²
 •     Lágygumi ~ 0,8 N/mm²
 •     Szuperelasztikus tömörgumi ~ 1,5 N/mm²
 •     Elasztikus tömörgumi ~ 1,8 N/mm²
 •     Tömörgumi/poliuretán ~ 3,5 N/mm² (kb. 75° Shore A)
 •     Poliuretán ~ 8,0 N/mm²(kb. 92° Shore A)
 •     Termoplasztikus poliuretán ~ 11,0 N/mm²
 •     Polipropilén/poliamid   > 40,0 N/mm²
 •     Öntött poliamid > 60,0 N/mm²
 •     Öntvény > 350 N/mm²
 •     Acél > 500 N/mm²

Nagy teherbírású kerekek kerékanyaga és futófelületei


Attól függően, milyen követelményeket támasztanak a nagy teherbírású kerekekkel szemben, a kerék anyagát, ill. a futófelületet megfelelően kell kiválasztani. Az alábbiakban áttekintjük a Blickle nagy teherbírású kerekek kerékanyagait és futófelületeit:

Nagy teherbírású kerekek elasztikus tömörgumi abronccsal - POEV, ALEV, SE, GEV, SEV, GEVN, SEVN, DS és SAV sorozat

Az elasztikus tömörgumi abronccsal felszerelt nagy teherbírású kerekek alapanyaga speciális gumikeverék, nagyon padlókímélőek, vibrációelnyelők, különösen magas teherbírást, nagyon magas szállítási kényelmet biztosítanak, és ellenállnak sokféle agresszív anyagnak, az olajoknak azonban nem (lásd „Vegyi ellenállóság”), és fekete színűek. Az elasztikus tömörgumi abronccsal felszerelt nagy teherbírású kerekek -30 °C és +80° C között, rövid ideig max. +100 °C-ig alkalmazhatók, és kétféle változatban kaphatók:

    könnyen gördülő minőségű nagy teherbírású kerekek: alacsony indítási és gördülési ellenállás, magas kopásállóság. Keménység: 65°±3° Shore A.
    Meghajtókerék minőségű nagy teherbírású kerekek: nagyon magas kopásállóság, alacsony indítási és gördülési ellenállás. Keménység: 70°±3° Shore A.


Nagy teherbírású kerekek Blickle Softhane® futófelülettel - ALST sorozat

A Blickle Softhane® reaktív öntési eljárással öntött, poliészter-poliol, diizocianát és glikol alapú poliuretán elasztomer. A Blickle Softhane® futófelületű nagy teherbírású kerekek nagyon padlókímélőek, vibrációelnyelőek, nyommentesek, kontakt elszíneződés-mentesek, rendkívül kopásállóak, elasztikusak és ellenállnak sokféle agresszív anyagnak, ill. az UV-sugárzásnak, azonban nem ellenállóak a forró vízzel, a vízgőzzel, a forró, nedves levegővel és az aromás oldószerekkel szemben (lásd „Kémiai ellenállóság”). Emellett a Blickle Softhane® futófelületű nagy teherbírású kerekek nagyon magas szállítási kényelmet biztosítanak, alacsony a gördülési ellenállásuk, dinamikus terhelésnél csekély a felmelegedésük. Zöld színű. A Blickle Softhane® futófelületű nagy teherbírású kerekek -30° C-tól +70° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban, rövid ideig +90° C-ig használhatók fel. -10° C alatti környezeti hőmérséklet esetén megnő a nagy teherbírású kerekek merevsége. Keménység: 75°+5° Shore A.  

Nagy teherbírású kerekek Blickle Extrathane® futófelülettel - ALTH, GTH, SETH, STH, GTHN és STHN sorozat

A Blickle Extrathane® reaktív öntési eljárással öntött, poliészter-poliol, diizocianát és glikol alapú poliuretán elasztomer A Blickle Extrahane® futófelületű nagy teherbírású kerekek padlókímélőek, vibrációelnyelőek, nyommentesek, kontakt elszíneződés-mentesek, rendkívül kopásállóak, elasztikusak és ellenállnak sokféle agresszív anyagnak, ill. az UV-sugárzásnak, azonban nem ellenállóak a forró vízzel, a vízgőzzel, a forró, nedves levegővel és az aromás oldószerekkel szemben (lásd „Kémiai ellenállóság”). Emellett a Blickle Extrathane® futófelületű nagy teherbírású kerekeknek kivételesen alacsony a tartós alakváltozása, alacsony a gördülési ellenállása, dinamikus terhelésnél csekély a felmelegedése. Világosbarna színű. A Blickle Extrathane® futófelületű nagy teherbírású kerekek -30° C-tól +70° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban, rövid ideig +90° C-ig használhatók fel. -10° C alatti környezeti hőmérséklet esetén megnő a nagy teherbírású kerekek merevsége. Keménység: 92°±3° Shore A.

Nagy teherbírású kerekek Blickle Besthane® futófelülettel - GB sorozat

A Blickle Besthane® reaktív öntési eljárással öntött, poliészter-poliol, diizocianát és glikol alapú poliuretán elasztomer. A Blickle Besthane® nagy teherbírású kerekek padlókímélőek, nyommentesek, kontakt elszíneződés-mentesek, rendkívül kopásállóak, elasztikusak, és ellenállnak sokféle agresszív anyagnak, ill. az UV-sugárzásnak (lásd „Kémiai ellenállóság”). Emellett a Blickle Besthane® futófelületű nagy teherbírású kerekeknek kivételesen alacsony a tartós alakváltozása, nagyon alacsony a gördülési ellenállása, dinamikus terhelésnél csekély a felmelegedése, hidrolitikusan stabilak, és különösen alkalmasak nagy sebességekhez. Barna színű. A Blickle Besthane® futófelületű nagy teherbírású kerekek -30° C-tól +70° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban, rövid ideig +90° C-ig használhatók fel. -25° C alatti környezeti hőmérséklet esetén megnő a nagy teherbírású kerekek merevsége. Keménység 92°±3° Shore A.

Nagy teherbírású kerekek Blickle Besthane® Soft futófelülettel - ALBS sorozat

A Blickle Besthane® reaktív öntési eljárással öntött, poliészter-poliol, diizocianát és glikol alapú poliuretán elasztomer. A Blickle Besthane® Soft nagy teherbírású kerekek nagyon padlókímélőek, nyommentesek, kontakt elszíneződés-mentesek, rendkívül kopásállóak, elasztikusak, és ellenállnak sokféle agresszív anyagnak, ill. az UV-sugárzásnak (lásd „Kémiai ellenállóság”). Emellett a Blickle Besthane® Soft futófelületű nagy teherbírású kerekeknek nagyon magas a szállítási kényelme, kivételesen alacsony a tartós alakváltozása, nagyon alacsony a gördülési ellenállása, dinamikus terhelésnél csekély a felmelegedése, hidrolitikusan stabilak, és különösen alkalmasak nagy sebességekhez. Kék színű. A Blickle Besthane® Soft futófelületű nagy teherbírású kerekek -30° C-tól +70° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban, rövid ideig +90° C-ig használhatók fel. -25° C alatti környezeti hőmérséklet esetén megnő a nagy teherbírású kerekek merevsége. Keménység 75°+5° Shore A.

Nagy teherbírású poliamid kerekek – SPO sorozat

A poliamid nagy teherbírású kerekek alapanyaga termoplasztikus műanyag. Törésálló, nyommentes, kontakt elszíneződés-mentes, korrózióálló, rendkívül kopásálló, szagtalan, íztelen, higiénikus és ellenáll sokféle agresszív anyagnak, azonban nem ellenálló az ásványi savakkal, oxidálószerekkel, klórozott szénhidrogénekkel és a nehézfémek sóoldataival szemben (lásd „Kémiai ellenállóság”). Emellett a poliamid nagy teherbírású kerekek nagyon alacsony gördülési ellenállásúak. A poliamid képes nedvességet felvenni és leadni, ezért a környezet páratartalmától és hőmérsékletétől függően változhat a mérete. Natúrfehér színű. A poliamid -40° C-tól +80° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban használható fel, rövid ideig magasabb hőmérséklet is engedélyezett. +35° C feletti környezeti hőmérséklet esetén csökken az ilyen nagy teherbírású kerekek teherbírása. Magas hőmérséklet-tartományhoz (max. +250° C-ig) speciális hőálló poliamid alkalmazható. E nagy teherbírású kerekek keménysége 70°±5° Shore D, ill. speciális, hőállópoliamid esetén 85°±5° Shore D.
Műanyagkerekek

Szupernagy teherbírású öntött poliamid kerekek – GSPO sorozat

Az öntött poliamid nagy teherbírású kerekek alapanyaga termoplasztikus műanyag. Ezek a nagy teherbírású kerekek törésállóak, nyommentesek, kontakt elszíneződés-mentesek, korrózióállóak, rendkívül kopásállóak, szagtalanok, íztelenek, higiénikusak és ellenállnak sokféle agresszív anyagnak, azonban nem ellenállóak az ásványi savakkal, oxidálószerekkel, klórozott szénhidrogénekkel és a nehézfémek sóoldataival szemben (lásd „Kémiai ellenállóság”). Teherbírás, húzó- és nyomószilárdság, rugalmasság, alaktartás és nedvességfelvétel tekintetében az öntött poliamid nagy teherbírású kerekek jobb értékekkel bírnak, mint a fröccsöntött poliamidból készültek. Emellett rendkívül alacsony a gördülési ellenállásuk. Natúrbézs színű. Az öntött poliamid nagy teherbírású kerekek -40° C-tól +80° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban használhatók fel, rövid ideig magasabb hőmérséklet is engedélyezett. +35° C feletti környezeti hőmérséklet esetén csökken az ilyen nagy teherbírású kerekek teherbírása. A keménység 80°±3° Shore D.

Tömöracél szupernagy teherbírású kerekek - SVS sorozat

Kifejezetten nagy teherbírású kerekek gyártására alkalmas C45 nemesíthető acél, extrém nyomás- és kopásálló, extrém nagy a statikus és dinamikus teherbírása. A húzószilárdsága és keménysége széles hőmérséklet-tartományban szinte állandó, olajálló. A szupernagy teherbírású acélkerekek -100° C-tól +600° C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban használhatók fel. A keménysége 190 - 230 HB. Nyomásérzékeny padlón figyelembe kell venni a viszonylag magas felületi nyomást.
Nagy teherbírású kerekek – hasznos linkek:

Kerekek és görgők szakmai tanácsadó
Termékkereső
Termékválaszték