A Blickle ErgoMove hajtásrendszer optimalizálja a munkafolyamatokat

Közvetlenül a vontatótargoncás szerelvényről a gyártósorra

ErgoMove_BSH_webAz ügyfél

A BSH Hausgeräte GmbH 1967-ben alakult a Bosch és a Siemens közös vállalkozásaként. A BSH 2015 óta a Bosch-csoport százszázalékos tulajdonú leányvállalata. A brandenburgi Nauenben található gyár elsősorban mosógépek gyártására és összeszerelésére specializálódott, és évente mintegy 600 000 készüléket szállít.

Trennlinie

A kihívás

A BSH a nehéz mosóüstöt, vagyis minden mosódob központi darabját előre gyártottan vásárolja meg egy beszállítótól. Korábban teherautóval és villástargoncával szállították az alkatrészeket a gyártósorra. Ugyanakkor problémát jelentett a gyártócsarnok szűk folyosói miatt a nagyon korlátozott helykínálat. A kézi mozgatás a nagy súly miatt szóba sem jöhetett. A BSH ezért úgy döntött, hogy saját gyártócsarnoka és a beszállító közeli üzeme között egy vontatótargoncás szerelvényrendszert alakít ki. A vontatótargoncás szerelvény különálló kocsikból áll, amelyek mindegyike egy-egy raklap mosóüstöt tartalmaz. Maguk a kocsik is fel vannak szerelve görgőkkel, hogy az utolsó néhány métert önállóan tegyék meg a gyártósorig. Egy kocsi tömege körülbelül 450 kilogramm.

Trennlinie LH-ALTH_160K-AS_606020_150dpi

A mi megoldásunk

A kocsi nagy tömege miatt az ErgoMove 1000 sorozat négy forgóvillás és két fixvillás görgőt tartalmazó kombinációja mellett döntöttek. A fixvillás görgők integrált elektromos meghajtórendszerrel rendelkeznek, amely minimálisra csökkenti az alkalmazottak fizikai megterhelését. A beépített érzékelőkkel ellátott fogantyú intuitív módon érzékeli a kezelő haladási irányát, és így vezérli az elektromos hajtógörgőket. A beépített ellenáramú féknek köszönhetően a kocsik fékezéséhez szükséges erőkifejtés is megszűnik. Az ErgoMove 1000 akár 1000 kilogrammos terhelésre és akár négy kilométer/órás sebességre is alkalmas. Ezen alkalmazás esetében az ügyfél rugózással látta el a fixvillás görgőt. Így az egyenetlenségek esetén a talajjal való érintkezés mindig biztosított. Az ErgoMove 1000 sorozat futófelülete szabvány szerint Besthane Soft, amely kiváló gördülési ellenállási értékeket ér el. A két elektromos meghajtású fixvillás görgőt négy LH-ALTH 160K-AS típusú, Extrathane futófelülettel ellátott forgóvillás görgő egészíti ki. A vezetőképesség megvédi a kezelőt és a szállított árut a statikus kisüléstől. Trennlinie

Az eredmény

Az eredmény lényegesen ergonomikusabb munkafolyamat – valamint nagyobb hatékonyság: A háztartásigép-gyártó több alkatrésszel is megrakhatja a vontatótargoncás szerelvény kocsijait, és mégis csökkentheti a munkaterhelést, mivel a kocsikat egyetlen alkalmazott egyedül mozgathatja. A biztonságot is garantálja a rendszer, a kocsin végzett további óvintézkedések nélkül. Így például a beépített elektromechanikus biztonsági fékek megakadályozzák, hogy az autó magától elguruljon, és lehetővé teszik, hogy veszélyes helyzetekben azonnal meg tudjon állni. A forgóvillás görgők antisztatikus futófelülete megakadályozza a nem kívánt elektromos kisüléseket.

 

Előnyök:
• Több ergonómia: a fizikai igénybevétel csökken
• Nagyobb hatékonyság: a kocsik jobban terhelhetők
• Nagyobb biztonság: a beépített biztonsági féknek és az antisztatikus futófelületnek köszönhetően
• Nagyobb kezelői kényelem: az intuitív vezérlésnek köszönhetően