Teherbírás

Kerék és görgő terhelése

Dinamikus teherbírás

Amikor kerekeknél és görgőknél teherbírásról beszélünk, a Blicklénél ez mindig egy kerék, illetve görgő a DIN EN 12527–12533 (ISO 22878–22884) szabvány szerinti forgótárcsás próbapadon végzett vizsgálaton meghatározott teherbírását jelenti.

Egy kerék vagy görgő szükséges teherbírásának kiszámításához ismernünk kell a szállítóeszköz önsúlyát, a maximális rakománysúlyt és a teherviselő kerekek és görgők számát. Négy vagy több kerék, ill. görgő felhasználásával az egyes kerekek vagy görgők teherfelvétele változtatható. A szükséges teherbírás az alábbi módon számítható ki:

Formel zur Tragfähigkeitsberechnung

T = a kerék vagy görgő szükséges teherbírása
E = a szállítóeszköz önsúlya
Z = a rakomány maximális tömege
n = a teherviselő kerekek, ill. görgők száma
S = biztonsági tényező

A golyóscsapágyas kerekeknél és görgőknél a sebesség meghaladhatja a 4 km/h-t, ez azonban a teherbírás egyidejű csökkenésével jár.

Ajánlott biztonsági tényezők különböző alkalmazási területekhez

Az S biztonsági tényező az általános felhasználási körülményektől való eltérésekből fakad (sima padló, haladási sebesség lépésben 4 km/h, egyenletes tehereloszlás, egyenes irányú mozgás, környezeti hőmérséklet +15 °C-tól +28 °C-ig). A biztonsági tényezőt befolyásolja a sebesség, valamint a kerékátmérő és az akadálymagasság aránya. Négy kategóriát különböztetünk meg (lásd a táblázatot).

A biztonsági tényezőnél nincs figyelembe véve a futófelület kopása.

Az S biztonsági tényező meghatározása

  Szállítás   Környezet   Akadálymagasság   Biztonsági tényező
 Grafik manuelle Beförderung Innenbereich   kézi   beltéri   < a kerék-Ø 5%-nál   1,0–1,5
 Grafik manuelle Beförderung Außenbereich   kézi   kültéri   > a kerék-Ø 5%-nál   1,5–2,2
 Grafik motorische Beförderung Innenbereich   motorizált   beltéri   < a kerék-Ø 5%-nál   1,4–2,0
 Grafik motorische Beförderung im Außenbereich   motorizált   kültéri   > a kerék-Ø 5%-nál   2,0–3,0


Statikus teherbírás

Amennyiben egy kerék vagy egy görgő főleg statikus terhelésnek van kitéve, a statikus terhelhetőség meghatározásához statikus próbaterhelést kell elvégezni az ISO 22878 szabvány szerint. Ez kritériumként többek között figyelembe veszi az adott futófelület belapulását is egy bizonyos állásidő után. A termékeink statikus próbaterhelés által meghatározott teherbírását az adott termék adatlapján találja meg. Ezt közvetlenül az adott termék információs oldaláról töltheti le, vagy kérheti tőlünk.