Puha talpakon a kisebb zajért

A Blickle kerekei és görgői jelentősen csökkentik a zajkibocsátást

A túl sok zaj megbetegít – ez a munkahelyre is vonatkozik. A túlzott zajkibocsátás károsítja a hallást és a vegetatív idegrendszert. Pedig számos olyan intézkedés létezik, amelyek orvosolják ezt a problémát, mint például csendes kerekek és görgők használata a szállítókocsikon ipari és kereskedelmi alkalmazások esetén. Erre a célra különféle változatot kínálunk speciális futófelülettel.

„A Szövetségi Köztársaság alkotmányában garantált, az élethez és testi épséghez való jog korlátozás nélkül minden helyzetben érvényes – így minden munkavállalóra is a munkavégzés közben“, fogalmazta meg a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (Umweltbundesamt, UBA). A gyakorlat azonban másképp néz ki: A Munkaügyi és Szociális Minisztérium „Munkahelyi biztonság és egészség” című jelentése szerint egyedül a zaj okozta nagyothallásnak kereken 13 000 bejelentett esete fordult elő Németországban a 2017-es év folyamán. Ezek közül 6 849-et ismertek el foglalkozási megbetegedésként.

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szempontjából különböző intézkedésekre van szükség a zaj csökkentésére. Ezek közé tartoznak a „közvetlenül a forrásnál eszközölt műszaki intézkedések és a zajszegényebb üzemmódok.“ Az utóbbi olyan megoldásokkal érhető el, amely első hallásra nem kapcsolódik közvetlenül a zajcsökkentés témájához – például a különösen zajszegény futófelületű kerekek és görgők alkalmazása a szállítókocsikon. „Gyakran kerül sor kemény futófelületű, hangos görgők alkalmazására, mivel a felhasználó úgy gondolja, hogy puha futófelület esetén a teherbírás kisebb, a gördülési ellenállás pedig nagyobb” - nyilatkozta Matthias Hellstern, a Blickle termékmenedzsere. Azt, hogy ez nem így van, a cég portfóliójában található és számos alkalmazási területen bizonyított különleges anyagok mutatják. „A kerekeket és a görgőket gyakran alábecsülik. Ezek azonban alapvetően befolyásolják a zajkibocsátást az áruszállítás során” - mondta Hellstern. A kocsitól és a szállítmánytól függően a kerekek által okozott zaj akár sokszorosára is növekedhet.

Különösen puha futófelület

Olyan alkalmazásoknál, amelyeknél a szállítási kényelem, a szállított áru jó csillapítása és jelentős zajcsökkentés szükséges, a Blickle "SoftMotion" lágygumi sorozat a legmegfelelőbb megoldás. A kiváló minőségű elasztikus tömörgumiból készült különleges futófelületnek köszönhetően a kerekek puhán és halkan gördülnek a talajon, akár szervírozó kocsin vagy ütésérzékeny alkatrészek szállításakor. A kiváló minőségű elasztikus tömörgumiból készült vastag futófelület-párna a különleges kialakítású kontúrjával és az 55 Shore A keménységű futófelületével alacsony gördülési ellenállást és nyugodt haladást biztosít. Nagyon magas fokú szállítási kényelmet és halk futást biztosít az ALBS sorozat is. A különösen vastag és domború Blickle Besthane® Soft futófelületnek köszönhetően a dolgozók könnyen és csendesen mozgathatják a szállítókocsikat. Az ALBS sorozat kerekei dinamikus terhelés mellett csekély melegedést mutatnak, és így különösen alkalmasak nagy sebességgel történő használatra.
További információk a Besthane® Soft-ra vonatkozóan

Érzékeny környezetben is alkalmas

Az élelmiszeripari és higiéniai ágazatokban gyakran használnak kemény, és ennek megfelelően hangos kerekeket. Erre a POTHS és POBS keréksorozat a megoldás. E két keréksorozattal a nehéz terhek érzékeny higiéniai területeken is halkan és különösen magas szállítási kényelemmel mozgathatók.

A Blickle POTHS keréksorozata egy masszív és stabil poliamid felniből, valamint egy termoplasztikus poliuretán futófelületből áll. Ez egy 80 Shore A keménységű puha futófelület, amely kis gördülési ellenállás mellett jó csillapítási tulajdonságokkal rendelkezik. Ez csökkenti a szállítás során fellépő zajt, valamint nyugodt és rezgésszegény futást tesz lehetővé. A futófelület és a felni közötti ragasztókötés nagy terhelhetőséget és magas berugózást biztosít: A POTHS használat közben padlókímélő és nyommentes.

A higiéniai alkalmazások területén prémium megoldásként a Blickle a POBS keréksorozatra támaszkodik. A kerék egy puha, különösen vastag reakcióöntött Blickle Besthane® Soft prémium poliuretán futófelület-párnával rendelkezik, amit egy poliamid felnire öntenek. Ezáltal érzékeny környezetben is nagyon alacsony gördülési ellenállás, zajszegény és padlókímélő futás, valamint nagyfokú szállítási kényelem érhető el. Emellett ezek a kerekek hidrolízis-stabilak, korrózióállók és különösen nagy kémiai ellenállást mutatnak számos agresszív anyaggal szemben.

Csendes haladás a macskakő-burkolaton

A halk kerekek már számos alkalmazásban beváltak – amit egy hagyományos német pékség példája is mutat. Az eset: Egy belvárosi péküzlet alkalmazottai minden nap hajnali fél ötkor edényekkel teli kocsikat tologatnak a macskaköves burkolaton és ezzel jelentős zajt okoznak. A zajkibocsátás csökkentése érdekében az üzletvezető azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy keressünk alternatívát az addig használt, expanderes rögzítésű műszerkocsigörgőkkel szemben.
A sikertörténet

Egyértelmű előnyök az üveggyártók számára

A világ legnagyobb, franciaországi székhelyű üveggyártójánál is sikerült jó pontot szereznünk. A vállalatcsoport naponta több mint 4,3 millió kiváló minőségű kristály- és üvegárut állít elő, öt üzemben világszerte. A gyártás során összesen 250 görgőkkel felszerelt rakodóplatformot használnak, amelyek biztosítják a termékek mozgatását a kemenceajtótól a különböző tárolóhelyekig, a végső feldolgozásig vagy a csomagfeladásig, és ezek mindegyike képes akár 1,5 tonna árut is szállítani. Az út azonban tele van akadályokkal: Néhány helyen a padlót törött üveg- vagy műanyagfólia-maradványok borítják. A rakodóplatformok és gyakran a keréktengely köré tekeredett fóliamaradványok közötti súrlódás magas zajszintet okozott. Emellett az ügyfélnek problémái voltak az üvegtörés miatt, mivel a termékek szállításkor egymásnak ütköztek vagy leestek. A megfelelő alternatíva után kutatva a francia cégcsoport végül hozzánk fordult.

A szállítási egységek beépítési magasságát, az egyik alapkövetelménynek megfelelően meg kellett tartani. Ennek érdekében kicsit módosítottuk a kocsikonstrukciót, és rugós, nagy teherbírású görgők alkalmazását javasoltuk. A „Blickle EasyRoll“ könnyen gördülő elasztikus tömörgumi abroncsai az LSFN-sorozatba tartozó, különösen robusztus, rugós villával kombinálva gond nélkül legyőzik az üveggyártónál felmerülő kihívásokat. A nagy teherbírású görgők hatékonyan csillapítják a fellépő ütődéseket és jelentősen csökkentik a zajterhelést. A kiegészítő porvédő megakadályozza, hogy a fóliamaradványok a keréktengely köré tekeredjenek és a kereket blokkolják.

Fontos információ CAD felhasználók

Újraindítottuk weboldalunkat!
Ha korábban regisztrált a CAD-fájlok letöltésére,
jelszót kell megadnia, hogy hozzáférhessen ezekhez a fájlokhoz az új weboldalon.

Jelszó hozzárendeléshez
×