A kulisszák mögött

A Blickle szakértői csapata a szállítástechnika trendjeiről

A szállítástechnikai rendszerekben a kerekekkel és görgőkkel szemben támasztott követelmények olykor igen összetettek és sokrétűek. Ezért gyakran nem egyetlen szabványos megoldás létezik, hanem a kerekek és görgők optimálisan alkalmazkodnak az adott alkalmazási területhez és az egyedi követelményekhez. Ahhoz, hogy ügyfeleink számára a lehető legjobb eredményt nyújtsuk, a siker receptjét a különböző részlegek közötti szoros együttműködés jelenti a termékmenedzsmenttől kezdve az értékesítésen és a tervezésen át a gyártásig. Ebben az interjúban a Blickle szakértői, Michael Haug (a szállítástechnikáért felelős termékmenedzser), David Vogelmann (értékesítési vezető), Thomas Zimmer (nagy teherbírású kerekekért felelős tervezőrészleg vezetője), Dr. Yannic Gross (poliuretánfejlesztési csoport vezetője) és Marc Braschler (poliuretángyártási részleg vezetője) adnak betekintést mindennapi munkájukba.

Milyen jelenlegi trendeket érzékelnek a szállítástechnika területén, és hogyan reagálnak ezekre?

Michael Haug:A szállítástechnika az élet minden területén keresett, és az alkalmazási területek az automatizálás növekedésével folyamatosan bővülnek. Összességében ez a szegmens az elmúlt években jelentősen felpörgött. Nagy átmenő forgalmú gyors anyagáramlásra van szükség. Ezért nagyon fontos a berendezések meghibásodásának elkerülése és a karbantartási ráfordítások lehető legalacsonyabb szinten tartása. Tartós és karbantartást nem igénylő kerekeink és görgőink hosszú élettartamot garantálnak, ezért kiválóan megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Egy másik trend az energiahatékonyság és az erőforrások megőrzésének növekvő jelentősége. Az optimális futófelületi keménység kiválasztásának lehetőségével, valamint az alacsony indítási és gördülési ellenállás révén a Blickle kerekek pozitívan járulnak hozzá az energiahatékonysághoz.

Mi teszi a Blickle-t a szállítástechnika specialistájává?

Thomas Zimmer:Itt egyértelműen az anyagok sokfélesége a kulcstényező. Ha például a hangsúly a csendes futáson és a zajcsökkentésen van, akkor a futófelülethez puhább anyagot kell választani. Ezzel szemben keményebb anyagokat kell használni, ha nagy pontosságú irányítást akarunk elérni. Különböző anyagokból álló széles portfóliónk ügyfeleink minden igényét kiszolgálja.

Dr. Yannic Gross: Ez olyannyira így van, hogy a poliuretán kerekek terén ügyfélspecifikus anyagkeverékekkel is rendelkezünk. Így a kémia segítségével az adott alkalmazáshoz pontosan a kívánt futófelület-tulajdonságokat érjük el. Ehhez különösen fontos az anyagbeszállítóinkkal való jó és hosszú távú együttműködés. Csak az anyag, a kémia és a folyamatszabályozás optimális kombinációjával érhetjük el a poliuretán legjobb tulajdonságait. Itt jön jól a sokéves tapasztalatunk.

Thomas Zimmer: Egy másik versenyelőnyünk az ügyféllel való szoros kapcsolatunk. Ez azt jelenti, hogy a műszaki követelményeket és kívánságokat már a konzultációs fázis során részletesen megvizsgáljuk, és az összetettségtől függően a Blickle tervezőrészlegének szakértőjét közvetlenül bevonjuk. Ennek eredményeként mindig megtaláljuk az optimális megoldást az ügyfél adott alkalmazásához, akár a kiterjedt alapprogramunkban, akár a rugalmas és személyre szabott fejlesztések révén.

Mi a szállítástechnika jelentősége a Blickle számára?

David Vogelmann: A szállítástechnika területe rendkívül fontos a Blickle számára. Ebben az ágazatban elsősorban a Blickle vezetőgörgőit használják számos változatban. Az alkalmazások sokrétűek, és az osztályozó/válogató berendezésektől, szállítószalagoktól és függőpályás szállítórendszerektől a polckezelő berendezésekig terjednek. A standard kerekeken és görgőkön kívül olyan változatokat és egyedi kiviteleket is talál nálunk, amelyeket elsősorban az eredeti berendezések gyártói igényelnek. Ezáltal a kezdetektől fogva fejlesztési partnerként állunk ügyfeleink mellett, amit ők különösen nagyra értékelnek. A szállítástechnikában a kerekekkel és görgőkkel szemben támasztott követelmények összességében nagyon magasak. Ez a mi kezünkre játszik, mivel a Blickle e téren innovatív erejével és kiemelkedő minőségirányításával képes érdemeket szerezni.

Hogyan találják meg a legjobb egyedi megoldást az ügyfelek számára? Blickle Expertenteam

David Vogelmann:A stratégiánk lényege, hogy ügyfeleinkkel együtt dolgozzuk ki a megoldási koncepciókat. Ezért minden speciális megoldás kiindulópontja az ügyfél által megadott specifikáció. Ennek alapján kidolgozásra kerülnek a kezdeti javaslatok, és az ügyféllel megvitatjuk az előnyöket és hátrányokat. Műszakilag bonyolult megoldások esetén a Blickle tervezőrészlegének felelős mérnökei szintén a helyszínen vannak.

Thomas Zimmer: Ennél a lépésnél alaposan elemezzük az ügyfél igényeit: Hogyan néz ki a berendezés az ügyfél telephelyén? Milyen kerékkoncepciókat terveznek? Milyen a kerekek és a görgők terhelése? Ez lehetővé teszi számunkra, hogy pontosabban behatároljuk a megfelelő anyagok és a nagyságrend kiválasztását. Minél korábban kapcsolódunk be az ügyfél fejlesztési folyamatába, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az alapprogram kerekei és görgői is felhasználhatók lesznek. Ha ez nem így van, számos lehetőségünk van arra, hogy a széles alapválasztékból egyedi megoldásokat készítsünk, például a kerékgeometria, a csapágy, a futófelület vastagsága vagy az anyag módosításával. Ha a követelmények egyértelműek, elkészül a terv és a megfelelő számítás. Ezután a terv megvalósíthatóságát teherbírási és csapágyélettartam-számítások segítségével ellenőrizzük.

David Vogelmann: A termék meghatározását követően, szükség esetén prototípusokat gyártunk, és tesztberendezéseinken szimuláljuk a valós felhasználási körülményeket. Az ügyfélprojekttől függően mintákat is tudunk biztosítani a tartóssági tesztekhez. Összességében fontos, hogy az összes érintett fél, az ügyfél, az értékesítés és a fejlesztők összefogjanak és információt cseréljenek.

Marc Braschler: A gyártás szempontjából a tervezőrészleg előírásai határozzák meg, hogy a gyártási technológia szempontjából hogyan valósítható meg a legjobb megoldás a költségek és a hatékonyság szempontjából az ügyfél számára. Különböző forgatókönyveket vizsgálunk meg, majd kiválasztjuk a műszakilag és gazdaságilag optimális gyártási módszert – vagy a nagymértékben automatizált gyártást a szerelőszalagon, vagy a kézi eljárást speciális öntőberendezésen. Ez jelentős mértékben függ a darabszámtól és a tételek méretétől is. Ezek határozzák meg a szükséges öntőformák típusát és számát is.

Milyen különleges követelmények vonatkoznak a szállítástechnikában használt kerekekre?

David Vogelmann:Általában a szállítástechnika nagy dinamikus terhelhetőségről szól nagy sebesség mellett, amelyek közül néhány egészen lélegzetelállító. Ehhez gyakran biztosítani kell a karbantartást nem igénylő non-stop üzemeltetést, így csak olyan kerekek és görgők használhatók, amelyek tartós futásjellemzőkkel rendelkeznek. A megfelelő kerék kiválasztásakor olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint a nagy indítási és fékezési erők, a gyors irányváltások és az ebből eredő felmelegedés.

Michael Haug: A követelmények az alkalmazási területtől függően jelentősen eltérnek. Ha a kerekeket például nyílt tengeri és rakodódaruknál kültéren használják, akkor különleges hő-, hideg-, hidrolízis- és korrózióállóságra van szükség. Az autóiparban viszont a kerekeknek a legnagyobb terhelést is ki kell bírniuk, és hosszú élettartamot kell garantálniuk. A cél ugyanakkor az is, hogy a kerekek a lehető legnagyobb tapadást érjék el alacsony kopás mellett. Végül, de nem utolsósorban, a raktárlogisztikában a sebességre vonatkozó legmagasabb követelmények a kerekek vezetőképességével és energiahatékonyságával kapcsolatos elvárásokkal párosulnak.

A szállítástechnikában gyakran csak kis beépítési hely áll rendelkezésre. Hogyan befolyásolja ez az Önök munkáját a tervezésnél?

Thomas Zimmer:Ez valóban az egyik legnagyobb kihívás. A kis beépítési hely azt jelenti, hogy nem használhatók különösen nagy csapágyak, és csak kevés anyag áll rendelkezésre a terhelés felvételére. >>>> Ez alapvetően behatárolja a kerékkiviteleink élettartamát. A megoldás a jobb minőségű anyagok használata. A poliuretánoknál itt a Blickle Besthane nagy teljesítményű anyagunkra támaszkodunk, amellyel nagy teherbírást és a legjobb dinamikai tulajdonságokat érjük el. Más anyagok esetében, például a kemény műanyag vagy a fröccsöntés területén is vannak magasabb minőségű anyagaink, amelyek közül itt választhatunk.

Milyen célokat tűztek ki a Blickle termékkínálatának jövőbeni irányvonalával kapcsolatban?

Michael Haug: A jövőben is egyedi megoldásokat kívánunk kínálni ügyfeleink részére, és velük együtt kívánjuk kifejleszteni az optimális terméket a kívánt alkalmazási területhez. Az ehhez szükséges feltételek megteremtése érdekében tovább bővítjük átfogó megoldási portfóliónkat és a moduláris építőelem-rendszert. Összességében az a célunk, hogy a jövőben még szorosabb kapcsolatot teremtsünk ügyfeleinkkel és igényeikkel. Ezért tavaly minden piaci szegmens részére létre hoztunk egy-egy szakértői pozíciót a termékmenedzsmenten belül. Az említett pozíciót betöltő szakember kifejezetten a saját területére összpontosít, ezért a legapróbb részletekig érti az ügyfelek és a piac követelményeit.

Dr. Yannic Gross:A poliuretánfejlesztés terén jelenleg egy újabb prémium poliuretánon dolgozunk. Ez a nagy teljesítményű anyag még nagyobb dinamikus terhelésnek lesz képes ellenállni, és nagyon nagy sebesség mellett is alkalmazható lesz. A poliuretán futófelületeknél további cél a még alacsonyabb gördülési ellenállás elérése. Poliuretánjaink fejlesztése és optimalizálása mindig szoros együttműködésben történik a tervezéssel, a gyártással és nem utolsósorban az anyagbeszállítóinkkal. Csak így tudjuk elérni, hogy a laboratóriumban kifejlesztett anyagok a gyakorlatban is működjenek.

Hogyan sikerül teljesíteni a magas minőségi követelményeket a gyártási folyamaton belül?

Marc Braschler:A poliuretángyártás rendkívül összetett folyamat, amelyben számos paramétert kell betartani annak érdekében, hogy a végeredmény egységesen jó minőségű termék legyen. Így például folyamatosan ellenőrizzük az áru beérkezésekor a vegyi alapanyagokat, hogy a minőségi követelményeink teljesülnek-e. Gyártóüzemünk a teljes gyártási folyamatot dokumentálja. A hibák így azonnal észlelhetők és orvosolhatók. A kiváló minőségű öntőszerszámok garantálják, hogy a kerekeknél biztosított legyen a szigorú tűrési előírások és az alacsony magasságbeli és oldalirányú deformálódás betartása. Minden gyártási sorozatnál próbamintákat öntenek, amelyeknél az anyagtulajdonságok speciális vizsgálati és mérőberendezésekkel ellenőrizhetők. A kész kerekeken további vizsgálatokat, például húzó- és továbbszakadási vizsgálatokat vagy futópróbákat végeznek. Ezenkívül kifejlesztettünk egy speciális vizsgálati eljárást a futófelület rögzülésének százszázalékos tesztelésére. A csapatom és én büszkék vagyunk arra, hogy a minőségirányításunk nagyon jól működik, és hogy sok pozitív visszajelzést kapunk az ügyfeleinktől.

Dr. Yannic Gross:Az új poliuretánkompetencia-központunkban egy laboratórium és egy technikai részleg áll rendelkezésünkre a legmodernebb berendezésekkel. Itt a gyártási folyamattól függetlenül tudunk új poliuretánokat kifejleszteni, és anyagvizsgálatokat végezni a termelési folyamat megzavarása nélkül. A kiterjedt vizsgálatokhoz elegendő átfutási időre van szükség, hogy megbízható és reprodukálható eredményeket lehessen elérni. A meglévő elemzési módszereket folyamatosan továbbfejlesztjük a még nagyobb mérési pontosság elérése érdekében. A laboratórium feladatai közé tartozik a felhasznált anyagok vizsgálata és a kész poliuretán kémiai analízise is.

Mi volt eddig a legizgalmasabb kihívása a szállítástechnika területén?

David Vogelmann: Az egyik legizgalmasabb kihívás egy automatizált raktár- és rendelőrendszerhez kapcsolódó alkalmazás volt. Itt az árukat autonóm robotok komissiózzák, amelyek mindegyike nyolc kerékkel van felszerelve. A vezetőgörgők vonóerejével, minőségével és antisztatikus tulajdonságaival szemben támasztott követelmények összességében itt nagyon magasak voltak. A Besthane vezetőgörgőinkkel a nagyon nagy sebesség és gyorsulási értékek ellenére a legnagyobb precizitást értük el a sínrendszeren. Így az ügyféllel együtt megtaláltuk az optimális megoldást, és sikerült meggyőznünk innovatív erőnkkel és a poliuretán területén szerzett szaktudásunkkal.

 

„A nagyjából 24.000 négyzetméteres új poliuretángyártó üzemünkkel több mint száz százalékkal növeljük termelési kapacitásunkat a poliuretán területen. A gyártóépület közvetlenül a logisztikai központhoz kapcsolódik, így biztosítva a hatékony termelési folyamatokat. Az új poliuretánkompetencia-központban a legmodernebb technológiával felszerelt laboratórium áll rendelkezésre. A Blickle így jól felkészült a poliuretán kerekek és görgők iránti növekvő globális keresletre. Ezzel a jelentős beruházással hangsúlyozzuk elkötelezettségünket Németország, mint üzleti helyszín iránt, és irányt mutatunk a jövő számára.“