A magas hőmérséklet és kémiai terhelés ellenére nagyszerűen bevált

LIX-SPO 125XK-933089 nemesacél görgő

Az ügyfél

… egy nemzetközileg tevékenykedő svéd konszernhez tartozik, amely megoldásokat kínál a „mobil élet” számára a klíma, higiénia, szaniter, élelmiszer- és italfogyasztás területén. A német cégközpont ablakokat, ajtókat és rolókat gyárt lakókocsik számára. Mintegy 450 alkalmazott 80 millió eurós forgalmat generál 20 000 négyzetméteres gyártási területen.


A kihívás

Egy újonnan meghatározott munkafolyamat során az új alkatrészeket szállítókocsikon vákuumplazma-berendezésben kezelik. Az ilyen típusú felületkezelésnél egy vákuumkamrában negatív nyomást hoznak létre. Körülbelül 0,1 mbar nyomáson folyamatgázt (például O2) vezetnek a rendszerbe. A kezelés befejezése után a kamrát kiszellőztetik és a kezelt terméket eltávolítják. Ennek során a görgőknek akár 100 °C hőmérsékletet is ki kell bírniuk és görgőnként maximum 170 kilogramm terhelést kell elviselniük. Az eddigi 125 milliméteres kerékátmérőjű szállítókocsiknak továbbra is használatban kell maradniuk, azonban semmilyen „külső” negatív hatás, mint például az eddigi görgők felhasznált kenőanyagainak kémiai reakciója nem befolyásolhatja a kényes folyamatot.


A mi megoldásunk

LIX-SPO 125XK-933089 rozsdamentes görgő

A plazmaberendezésben zajló folyamatok miatt, az akár 100 °C hőmérséklettel kombinálva, szakértőink először egy kenés nélküli hőálló, nemesacél görgőt javasoltak az átalakításhoz. Több villa- és keréktípus beható vizsgálata után kiderült, hogy a görgők műszakilag kifogástalanok az ügyfél szempontjából. Az ennél is jobb futási viselkedés elérése érdekében az ügyfél PFPE (perfluor-poliéter olaj)-kenés alkalmazását kívánta. Ez a speciális zsír optimális tulajdonságokkal rendelkezik a vákuumos bevonatkészítéshez, mivel nyomásálló, kémiailag semleges, oxigén- és hőálló.


Az eredmény

A szélsőséges körülmények között végzett tesztek a speciális zsírral kent forgókoszorújú és golyóscsapágyazású görgők optimális teljesítményét mutatták. Így a görgő a feldolgozási folyamatok átállítása nélkül használható. Az összes szállítókocsi átszerelése az új speciális zsírral kent LIX-SPO 125K-933089 görgőkre folyamatosan történik.


Termékelőnyök és műszaki információk LIX-SPO 125K-933089

  • A forgókoszorú-tömítés nélküli nemesacél villa korrózióvédelmet biztosít és alkalmas akár 100 °C hőmérsékleten történő alkalmazásra is
  • Speciális hőálló különleges zsír optimalizált tulajdonságokkal, amelyek a vákuumbevonat alkalmazásához igazodnak
  • Az SPO-kerék jó teljesítménye magas hőmérsékleten
  • Alacsony gördülési és fordulási ellenállás