Biztonságos nehézáru-szállítás a tisztatérben

A Blickle ErgoMove 4000 hajtásrendszere ergonomikusan mozgatja a feldolgozóberendezést

Az ügyfél

Az 1959-ben Stuttgartban alapított ystral gép- és berendezésgyártó vállalat keverő-, diszpergáló- és pornedvesítő gépeket tervez és gyárt a folyadéktechnológiai folyamatokhoz. A családi vállalkozás, amelynek székhelye jelenleg a Freiburg melletti Ballrechten-Dottingenben található, 287 alkalmazottat foglalkoztat, és éves forgalma mintegy 52 millió euró. Az ügyfélkörbe a gyógyszer-, vegyi- és élelmiszeripari, valamint a háztartási és testápolási ágazatban tevékenykedő vállalatok tartoznak.

A kihívás

A gyógyszeriparban tisztatéri körülmények között történő felhasználásra az ystral egy mobil feldolgozóberendezést épített, amely egy diszpergáló- és pornedvesítő gépből, valamint egy beépített sugárkeverővel ellátott feldolgozóedényből áll. A gyógyszergyártó ügyfél eddig kézzel mozgatta a hasonló rendszereket. A biztonságos és ergonomikus szállítás azonban a nagy súly miatt már nem volt lehetséges. Emellett az ystral egyértelmű követelményeket támasztott: A berendezés mobil egysége, beleértve a meghajtórendszert is, nem lehet magasabb két méternél, és biztonságosan manőverezhetőnek kell lennie szűk helyiségekben. A tartályban lévő folyadékok esetleges lötyögése nem befolyásolhatta a szállítási kényelmet. Ezenkívül be kellett tartani a tisztatérre vonatkozó előírásokat is. A megfelelő projektpartner keresése során az ystral az interneten bukkant rá a Blickle-re.

A mi megoldásunk

EM4000-BS-GBS 252K-ET-IP65

„A kérdést több megbeszélésen is részletesen megvitattuk. A megbeszélések során gyorsan szóba került az ErgoMove 4000”, magyarázza Daniel Hirschler, a Blickle értékesítési vezetője. Ezzel az elektromos hajtásrendszerrel akár négy tonnás terhek is szállíthatóak alacsony erőkifejtéssel. „Az ystral követelményeinek való megfelelés érdekében módosítottuk a hagyományos rendszerünket”, folytatja Daniel Hirschler. A Blickle tervezőinek javaslatára a hajtástengelyt a kocsi közepén kellett elhelyezni, hogy a szűk terekben is biztonságosan, minimális fordulókörrel lehessen manőverezni. Emellett megvalósult az ErgoMove 4000 különleges, csökkentett beépítési magasságú megoldása, amely lehetővé teszi az ajtókon való áthaladást is. A Blickle kifejlesztett egy a mobil egységhez csatlakoztatott távirányítót is, amely biztosítja a mobil egység biztonságos működését. Ennek köszönhetően a kezelő bármely helyzetben szabadon elhelyezkedhet az egységnél, és bármelyik pozícióból időben észlelheti a pályán lévő akadályokat. A hajtásrendszer számos anyaga korrózióálló nemesacélból vagy cink-nikkel bevonattal készült. Ez kielégíti a tisztaterekben való alkalmazás szigorú követelményeit. A hajtómotorok speciális szabályozása biztosítja a zökkenőmentes indítást és fékezést. Ez észrevehetően csökkenti a folyadékok lötyögését haladás közben.


Az eredmény

A testreszabott ErgoMove 4000 jelentős mértékben javította az irányíthatóságot az ystralnál és növelte a rugalmasságot. A feldolgozóberendezés fizikai megterhelés nélkül mozgatható mindössze egy alkalmazott által. Christoph Geng, az ystral projektmenedzsere a következőket teszi hozzá: „Különösen hasznos a menetmódok váltása. A hajtómotorok szinkronvezérlésével a feldolgozóberendezés nagyobb távolságokra is egyszerűen mozgatható. Az egykerék-vezérlési üzemmóddal helyben el tudjuk fordítani a berendezést, és hajszálpontosan tudunk manőverezni.”

Műszaki információk és előnyök EM4000-BS-GBS 252K-ET-IP65 készlet

  • Kis fordulókör a központi meghajtótengelynek köszönhetően
  • Alkalmas a tisztaterekben az egyedi beállításoknak köszönhetően
  • Távirányító a biztonságos menet érdekében