A környezetvédelem kiemelt fontosságú

A Blickle klímasemleges vállalatként kapott díjat

A Blickle Räder+Rollen GmbH u. Co. KG elkötelezett a környezetvédelem iránt, és klímasemlegessé vált. Az általa kibocsátott üvegházhatású gázok csökkentéséért és kompenzálásáért a kerék- és görgőgyártó cég elnyerte a „klímasemleges vállalat” díjat.

Az éghajlatváltozás korunk egyik legnagyobb kihívása. Június végén a német Bundestag elfogadta az új klímavédelmi törvényt, amelynek országos célkitűzése, hogy 2045-re megvalósuljon a semlegessé válás az üvegházhatású gázok szempontjából. A klímaváltozás ellensúlyozása érdekében nagy jelentőséggel bír a kibocsátások önkéntes csökkentése és az elkerülhetetlen kibocsátások ellentételezése.

A kerekekre és görgőkre specializálódott Blickle ezért úgy döntött, hogy fokozatosan csökkenti és semlegesíti CO2-kibocsátását, hogy hozzájáruljon egy élhető jövőhöz. „Az éghajlatváltozás jelenleg az egyik legfontosabb feladat, amellyel társadalmunknak meg kell küzdenie. Ezért azt is felelősségünk részének tekintjük, hogy hozzájáruljunk az éghajlatvédelemhez, ugyanakkor szeretnénk növelni a tudatosságot a véges erőforrások fenntartható használatával kapcsolatban” - nyilatkozta Dr. Sarah Blickle-Fenner és David Blickle, ügyvezető partnerek.

A Blickle évek óta folyamatosan csökkenti fajlagos energiafogyasztását és CO2-kibocsátását. Már 2012-ben kiegészült a minőségirányítási rendszer a környezetvédelem (ISO 14001), 2014-ben pedig az energiagazdálkodás (ISO 50001) területén szerzett tanúsítvánnyal. A „klímasemleges vállalat” díjjal a kerék- és görgőspecialista cég következetesen kitart a környezetvédelem iránti elkötelezettsége mellett.

A Blickle a Fokus Zukunft GmbH & Co. KG-től kap támogatást, egy ágazatfüggetlen, középvállalatoknak fenntarthatósági tanácsadást nyújtó cégtől. A Blickle kibocsátási mérlegét az Üvegházhatású Gázok Protokolljának hivatalos iránymutatása alapján számította ki a vállalat CO2-lábnyomának meghatározásához. A Fokus Zukunft által meghatározott mérleg átlátható áttekintést nyújt a Blickle által kibocsátott üvegházhatású gázokról. A jelentés a gyártó éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásának fontos építőköve. A fő hangsúly a CO2-kibocsátás csökkentésén van. A jelenleg elkerülhetetlen CO2-kibocsátást a megfelelő mennyiségű éghajlati tanúsítvány beszerzésével ellensúlyozták. A Blickle rosenfeldi gyártótelepe így klímasemlegessé vált, és elnyerte a „klímasemleges vállalat” kitüntetést.

A 2020-ra megszerzett klímavédelmi tanúsítványokat különböző klímavédelmi projektek, például ruandai és tanzániai tűzhelyfejlesztési projektek vagy egy ugandai erdőtelepítési projekt támogatására fogják felhasználni. Az említett projektek mindegyike a Gold Standard tanúsítvánnyal rendelkezik, és így megfelel a klímavédelmi projektek pozitív hatásaira vonatkozó legmagasabb szintű előírásoknak. Támogatást kap többek között egy perui erdővédelmi projekt is, amely az elismert VCS-szabvány alapján rendelkezik tanúsítvánnyal.

Az üvegházhatású gázok egyenletesen oszlanak el az atmoszférában. Ezért ott van értelme elkerülni a kibocsátást, ahol a legalacsonyabbak a költségek. Emellett a feltörekvő és fejlődő országokban megvalósuló projektek javítják a gazdasági, társadalmi és ökológiai körülményeket, és támogatják az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítását. A feltörekvő és fejlődő országok számára a kibocsátáskereskedelem a tiszta technológiák transzferének és a fenntartható gazdasági fejlődésnek alapvető mozgatórugója.

A „klímasemleges vállalat” kitüntetés elnyerése során a Blickle csatlakozott a Szövetség a Fejlődésért és a Klímáért (Allianz für Entwicklung und Klima) nevű szervezethez is, amelyet a Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung) támogat. A több mint 1000 támogató egyikeként a kerék- és görgőspecialista vállalat ezzel azt a célt tűzte ki, hogy aktívan előmozdítsa a klímavédelmet.