Függőpályás szállítórendszer (konvejor)

Nagy sebességek Blickle vezetőgörgőkkel

Az autóiparban, a légiközlekedésben és a felületkezelésben az úgynevezett függőpályás konvejor szállítórendszerek a kommissiózó-, tároló- és gyártóüzemekben már régóta az üzemen belüli anyagmozgatás részét képezik. Egy függőpályás szállítórendszernél a darabárukat felvevő hordozóprofilokat - az úgynevezett függesztékeket - egy felülre csatlakoztatott vezetőberendezéssel mozgatják. Ilyen esetekben a felhasználók számára mindenekelőtt a folyamatok változásait érintő nagymértékű rugalmasság áll az előtérben, amelynek a nagy gyártási sebességgel lehetőleg hatékonyan kiegészíthetőnek kell lennie.

Ezt a nagy sebességet a függőpályás konvejor szállítórendszerek vezető- és hajtóberendezéseiben 24/7-üzemmódban alkalmazott kerekeknek és görgőknek is ki kell bírniuk. Ezenkívül hosszú élettartamra és karbantartásmentességre is szükség van, hogy a berendezések állási és meghibásodási ideje a lehető legrövidebb legyen. Az autóiparban a berendezéseket gyakran használják a teljes gyártási és összeszerelési sor mentén. Ilyen esetekben ez azt jelenti, hogy hosszú utakat kell megtenniük.

A függőpályás konvejor szállítórendszerekben történő felhasználáshoz ezért elsősorban a Blickle Besthane® és Vulkollan® futófelületű vezetőgörgői alkalmasak, amelyek nagy dinamikus terhelhetőségükkel és nagyon alacsony gördülési ellenállásukkal gondoskodnak arról, hogy a berendezéseket hatékonyan lehessen folyamatos üzemben felhasználni. Különösen az FSVU vezetőgörgő-sorozat nyűgözi le a felhasználót az ilyen alkalmazásoknál a rendkívül kopásálló, 92 Shore A keménységű Vulkollan® futófelületével. Az acéltestre öntött görgők nagyon kopásállók, és ezzel gondoskodnak a berendezések nagyfokú karbantartásmentességéről.