Megbízható még extrém fagypont alatti hőmérsékleten is

LIX-POTH 100XK-884564 nemesacél görgő

Az ügyfél

… egy skandináv biotechnológiai vállalkozás, amely az élettudományi ágazat világpiaci vezetőjeként közel 3000 alkalmazottal gyárt természetes segédanyagokat az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az orvostudomány számára.


A kihívás

Az érzékeny termékek előállítására szigorúan ellenőrzött környezetben kerül sor, és részben akár -60 Celsius fokra is le kell hűteni őket. Ez speciálisan berendezett hűtőhelyiségekben történik, ahol az árukat rácsos konténereken tárolják - néhányat akár hónapokig is. A felhasznált forgóvillás görgőknek nem csupán hosszú állásidőket kell kibírniuk extrém hidegben, hanem a szállítás során az egyes hőmérsékleti zónák közötti nagy különbségeket is el kell viselniük.

A vállalkozásnak korábban rendszeresen gondjai voltak az felhasznált kerekekkel. A rideg és törékeny kerék-futófelületek, valamint a mozdíthatatlan és korrodált forgóvillák meghibásodáshoz vezettek, emiatt egész konténerek váltak alig használhatóvá vagy teljesen használhatatlanná. Ez megnehezítette az alkalmazottak munkáját, csökkentette a folyamat hatékonyságát és tetemesen megnövelte a karbantartási költségeket. Ezért a biotechnológiai gyártó jobb megoldást keresett - és ennek során találta meg a Blickle céget.


A mi megoldásunk

LIX-POTH 100XK-884564 rozsdamentes görgő

A dán Blickle képviselet kerék- és görgőszakemberei a helyszínen behatóan elemezték a skandináv vállalkozás követelményeit és erre a speciális alkalmazási esetre ideális megoldást fejlesztettek ki a LIX-POTH Blickle forgóvillás görgősorozatra támaszkodva. A különleges jellemző: A kerék mélyhornyú golyóscsapágyai és a forgóvilla forgókoszorúja speciális hidegálló gördülőcsapágyzsírral lettek bekenve, amely akár -70 Celsius fokos hőmérsékleten is használható. Így a mozgó alkatrészek nagy hidegben is optimális védelmet élveznek és megbízhatóan működnek. A gyártás során ügyelni kell arra, hogy a kenőzsír felvitelekor ne jöhessenek létre légzárványok. Ellenkező esetben az extrém hideg és a fagypont feletti hőmérséklet közötti váltás miatt kondenzációs cseppek alakulhatnak ki. A mélyhűtött területre történő újbóli belépéskor ezek megfagynának, ezzel rontva a kerekek működését és fokozott kopást idézve elő.

A POTH sorozatba tartozó kerék a masszív poliamid felnijével és a termoplasztikus poliuretán futófelülettel hideg időben is jó teljesítményt nyújt, emellett alacsony gördülési és fordulási ellenállással rendelkezik, zajszegény, padlókímélő és nyommentes. Ez teszi ideálissá érzékeny környezetben való használatra.

A megoldás már a gyakorlatban is bevált: A széleskörű tesztek során az ügyfél kipróbálta az új görgőket - sikeres eredménnyel. A LIX-POTH termékek a kedvezőtlen körülmények között sokkal terhelhetőbbek voltak, jobban működtek és ritkábban hibásodtak meg, mint a korábban használt konkurens termék. A vállalkozás ezért a görgő tartós használata mellett döntött.


Termékelőnyök és műszaki információk LIX-POTH 100XK-884564

  • Rozsdamentes villa és golyóscsapágy nagy páratartalmú területen történő felhasználásra
  • Golyóscsapágy és forgókoszorú speciális hidegálló zsírral, ezért problémamentesen használható akár -70°C-ig
  • A kenés során nem keletkeznek légzárványok, így nagy hőmérsékletingadozások esetén nem keletkezhet kondenzvíz
  • A POTH kerék jó teljesítménye hidegben, alacsony gördülési és fordulási ellenállás, zajszegény, padlókímélő és nyommentes