A formatervezés és funkcionalitás okos ötvözete

LSZF-PATH 160K-ELS-FA-920537 / -920587 rugós csapos nagy teherbírású görgő

Az ügyfél

… egy 1994-ben alapított spanyol vállalkozás. Alapítása óta a részvénytársaságként működő vállalkozás folyamatosan növekedett és jelenleg világszerte vezető szerepet játszik a nagyfrekvenciás röntgengenerátorok és röntgenrendszerek OEM-tervezése és gyártása terén.


A kihívás

A mobil röntgenkészülékek a készülékgyártó legsikeresebb termékei közé tartoznak. Ezeknek az az előnye, hogy a kórház területén belül az alkalmazás helyére szállítják őket anélkül, hogy a betegeket mozgatni kellene. Az orvosi készülékek tömege meghaladja az 500 kilogrammot és a röntgeneljárás megkönnyítése érdekében kihúzható karral rendelkeznek. Mindegyik készülék két hajtott kerékkel és két antisztatikus rugós görgővel rendelkezik.

Eddig a kerekek egy konkurenstől származtak és a villákat egy további beszállító gyártotta le. Így a készülékgyártó egy olyan görgőt kapott, amelyet különböző gyártók állítottak elő. Ennek során gyakran merültek fel problémák a rugózással kapcsolatban, mivel ez nem megfelelően volt megtervezve: A kerék hozzáütődött a villához, miáltal repedések keletkeztek a futófelületen. A legsúlyosabb problémát azonban az ismétlődő elektrosztatikus kisülések jelentették, amelyek a készülékvezérlés elektronikájának meghibásodásához és a kezelő potenciális veszélyeztetéséhez vezettek.

Ezért a jövőre nézve az ügyfél komplett, rugós görgőt kívánt csapos rögzítéssel, amelyet egyszerűen és gyorsan fel lehetett szerelni a meglévő készülékekre. Ennek során a rugó előfeszítésének olyan magasnak kell lennie, hogy a görgő a röntgenkar kihúzása során ne rugózzon be. Ezenkívül a rugós görgőknek ki kell egyenlíteniük a talajegyenetlenségeket és akadályokat.


A mi megoldásunk

LSZF-PATH 160K-ELS-FA-920537 / -920587 rugós csapos nagy teherbírású görgők

Az ügyféllel és a spanyolországi Blickle-fiókvállalat szakembereivel szorosan együttműködve a semmiből lett az ügyfélspecifikus görgő újratervezve. Az új megoldás csapos rögzítéssel van felszerelve, amellyel a görgő könnyen felszerelhető a meglévő készülékekre, beleértve a jövőbeli készülékváltozatokat is.

A rugós villát a méreténél fogva úgy alakították ki, hogy a készülék alján lévő korlátozott hely ellenére minimális beépítési magasság mellett is optimálisan működjön.

A villába integrált állítócsavar lehetővé teszi a beépítési magasság beállítását kirugózott állapotban. Ezáltal a készülék a felszerelésekor beigazítható. Emellett a villa porfestéssel van ellátva, hogy védje a görgőt a korróziótól. A villa egyes pontjain a porfestést kihagyták a kívánt elektrosztatikus feltöltődés levezetése érdekében. A konstrukciót a PATH sorozatú elektromosan vezető kerék és a megfelelő színű porvédő egészíti ki.


Az eredmény

Ezt a megoldást valós és intenzív körülmények között tesztelték és bravúrosan megfelelt a várakozásoknak. Az előfeszítés úgy van kialakítva, hogy a készülék egyensúlyban maradjon a röntgenkar kinyújtásakor és a csavar egyszerű állításakor az ügyfél igényeihez igazítható. A rugók elnyelik azokat az erőket, amelyek az akadályokon való áthaladásoknál lépnek fel. Az elektromosan vezetőképes komplett megoldás alkalmazása csökkenti a nem kívánt elektrosztatikus kisülések kockázatát. A görgő egyetlen beszállítótól való beszerzése emellett lerövidíti a szállítási időket is. A műszaki jellemzők mellett a formatervezés is tetszést aratott. A megkapott keretszerződés biztosítja, hogy a jövőbeni készülékek kizárólag a Blickle megoldásával lesznek felszerelve.


Termékelőnyök és műszaki információk LSZF-PATH 160K-ELS-FA-920537 / -920587

  • Teljes megoldás egyetlen szállítótól
  • Kompakt, rugós villa csapos rögzítéssel valamint porfestéssel és porvédővel
  • Egyedileg gyártott villa PATH sorozatú elektromosan vezető kerékkel, amely garantálja a szükséges R ≤ 10 000 Ω levezetési ellenállást
  • Speciális, szennyezéstaszító tervezés az ügyfél igényei szerint (Anyagsz. 920537: RAL 9003 – rikító fehér; anyagsz. 920587: RAL 7012 – bazaltszürke)