Változatok / tartozékok

Rögzítő- és fékrendszerek

Blickle kerék- és forgókoszorú-rögzítő fék

A rögzítőfékrendszerekkel megakadályozható a forgóvillás görgők gurulása és tengely körüli elfordulása nyugalmi helyzetben (kerék- és forgókoszorú-rögzítő fék). Létezik „elülső”, „hátulsó”, „helyhez kötött” vagy „központi” rögzítőfékrendszer. Az „elülső” rögzítőfék a haladási irányt tekintve elöl, míg a „hátulsó” a haladási irányhoz képest hátul helyezkedik el a görgőn. A „helyhez kötött” fékrendszerek nem forognak a forgókoszorúval, így a rögzítőkar mindig ugyanabban a pozícióban marad. A „központi” rögzítőfékrendszerekre az jellemző, hogy a szállítóeszközön található görgők közül kettőt, vagy akár többet is képes egy fékkar segítségével egyidejűleg rögzíteni.

A megfelelő rögzítőfékrendszer kiválasztása függ a működtetés egyszerűségére vonatkozó követelményektől, a szerelési lehetőségektől, valamint a felhasználó balesetmegelőzési előírásaitól. Nagyon puha futófelülettel/abronccsal rendelkező kerék (pl. VW, VWPP, P, PK, PS keréksorozatok) használata esetén csökken a fék rögzítőereje.

Blickle fékek
Az a különbség a rögzítőfék és a fék között, hogy a rögzítőféket rendeltetésszerű használat esetén álló helyzetben használják, így rögzítve a járművet. A féket haladás közben a sebesség csökkentésére lehet használni. A fék általában rögzítőfékként is használható.

„stop-fix“ Blickle kerék- és forgókoszorú-rögzítő fék
(Kiegészítő rendelési kód: -FI)

„stop-top“ Blickle kerék- és forgókoszorú-rögzítő fék
(Kiegészítő rendelési kód: -ST)

„ideal-stop“ Blickle kerék- és forgókoszorú-rögzítő fék
(Kiegészítő rendelési kód: -IS)

Műszerkocsi-, szállítóeszköz- és nagy teherbírású görgőkhöz

Ez a „hátulsó” fékrendszer a forgókoszorú elfordulását alakzárással (LUH sorozatnál: erőzárással) akadályozza meg. A kerék rögzítése egy erőzáró, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik. A forgókoszorú rögzítését egy rugalmas féklemez végzi, ami a fékkar lenyomásakor beékelődik egy fogazott alátétlencsébe. Ezzel egyidejűleg a kerék a rugalmas féklemez speciális alakjának köszönhetően rögzül. (LUH sorozatnál: a forgókoszorú erőzárással rögzül).

A fékerő az LK és LKX (125 x 50 mm kerékátmérőtől), valamint az LUH és LH villasorozatoknál be- és utánállítható.

A fékrendszer kialakításánál ügyeltek a kis fordulási sugárra.

Szállítóeszköz- és nagy teherbírású görgőkhöz

Ez az „elülső” fékrendszer a forgókoszorú elfordulását erőzárással akadályozza meg. A kerék rögzítése egy erőzáró, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik..

A fékerő be- és utánállítható.

A fékkar fordulási sugara rendszerint a kerék fordulási tartományán belül van.
További információ: itt

 

Szállítóeszköz- és nagy teherbírású görgőkhöz

Ez a „helyhez kötött” fékrendszer, amelynél a fékkar nem fordul el együtt a forgóvillás görgővel és így mindig ugyanazon a helyen működtethető, a forgókoszorú elfordulását erőzárással akadályozza meg. Bizonyos görgősorozatoknál és méreteknél az erőzáró rögzítést alakzárás segíti. A kerék rögzítése egy erőzáró, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik.

Az LK sorozatú szállítóeszköz-görgők esetén (125x50 mm kerékátmérőtől) és LH (160 mm kerékátmérőtől) a fékerő be- és utánállítható.

Az „ideal-stop” fékkarja szabvány szerint két átmenőfurattal rendelkezik. Így két forgóvillás görgő lábpedál vagy rudazat segítségével - a két fékkar egyidejű működtetése érdekében - egymással összeköthető.

Az LK és LH villasorozatú görgők ezzel a rögzítőfékkel az „ideal-stop” nélküli görgőkkel szemben 17 mm-rel nagyobb beépítési magassággal rendelkeznek. Az ilyen rögzítőfék nélküli görgők magasságának kiegyenlítéséhez egy műanyag adapterlap rendelhető (cikkszám: AP3-17). Lásd a „Változatok / tartozékok” táblázatot az egyes oldalakon.

„central-stop“ Blickle központi fék
(Kiegészítő rendelési kód: -CS...)

„central-stop“ Blickle központi fék
(Kiegészítő rendelési kód: -CS...)

„Radstop“ Blickle kerékrögzítő fék
(Kiegészítő rendelési kód: -RA)

„Radstop“ Blickle kerékrögzítő fék
(Kiegészítő rendelési kód: -RAH)

LE és LK sorozatú szállítóeszköz-görgőkhöz

Ez a fékrendszer a forgókoszorú elfordulását erőzárással akadályozza meg. A kerék rögzítése egy erőzáró, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik.

Ennek a fékrendszernek az a különlegessége, hogy a szállítóeszközön található görgők közül kettőt, vagy akár többet is képes egy fékkar segítségével egyidejűleg rögzíteni. A fékkar karhosszúságától függően a működtető- és kioldóerőt a felhasználó igényeinek megfelelően lehet kialakítani. További jellegzetesség a kis működési szög és a fékszerkezet helytakarékos felépítése. A fékszerkezet nem forog együtt a forgóvillás görgővel.

L és LH sorozatú szállítóeszköz- és nagy teherbírású görgőkhöz

Ez a fékrendszer a forgókoszorú elfordulását erőzárással akadályozza meg. Az erőzáró forgókoszorú-rögzítést alakzárás támogatja. A kerék rögzítése egy erőzáró, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik.

Ennek a fékrendszernek az a különlegessége, hogy a szállítóeszközön található görgők közül kettőt, vagy akár többet is képes egy fékkar segítségével egyidejűleg rögzíteni. A fékkar karhosszúságától függően a működtető- és kioldóerőt a felhasználó igényeinek megfelelően lehet kialakítani. További jellegzetesség a kis működési szög és a fékszerkezet helytakarékos felépítése. A fékszerkezet nem forog együtt a forgóvillás görgővel.

A fékerő be- és utánállítható.

Nagy teherbírású görgőkhöz (lábműködtetésű), ill. műszerkocsi- és kompaktgörgőkhöz

Ennél a fékrendszernél a kerék rögzítése egy erőzáró, egyszerű, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik. A kerékrögzítő fék lábbal működtethető és olyan nagy fékezőerőt biztosít, hogy a legnehezebb terhek is biztonságosan rögzíthetők vele. Ikergörgők esetén a rögzítőfék mindkét kerékre hat.

Míg a nagy teherbírású görgőknél a Radstop „elülső” rögzítőfékrendszerként van kialakítva, a műszerkocsi- és kompaktgörgőkhöz tartozó Radstop változat „hátulsó” rögzítőfékrendszernek felel meg.

Nagy teherbírású görgőkhöz (kézi működtetésű)

Ennél a fékrendszernél a kerék rögzítése egy erőzáró, egyszerű, stabil, nagy biztonságra és hosszú élettartamra tervezett fékmechanikával történik. A kerékrögzítő fék kézzel működtethető és olyan nagy fékezőerőt biztosít, hogy a legnehezebb terhek is biztonságosan rögzíthetők vele. Ikergörgők esetén a rögzítőfék mindkét kerékre hat.

Fékek / rögzítőlábak / kocsiemelők

Blickle Trommelbremse
Blickle Totmannbremse
Blickle Feststellfuß
Blickle Wagenheber

Blickle dobfék
(Kiegészítő rendelési kód: -TB / -TBL / -TBR)

Blickle biztonsági fék
(Kiegészítő rendelési kód: -TML / -TMR)

Blickle rögzítőláb
(Cikkszám: FF...)

Blickle kocsiemelő
(Cikkszám: WH...)

Ennél a féknél működtetéskor a felnibe épített két fékpofa nyomódik a fékdobként kialakított öntvény keréktestnek. A dobféket magas fékhatás jellemzi, miközben a fék működtetéséhez csak kis erőfeszítés szükséges. A fék különböző módon, például rudazat vagy húzózsinór segítségével működtethető.
A zárt keréktestnek köszönhetően a fékpofák jelentős mértékben védettek a korrózióval és szennyeződésekkel szemben. Ennek eredményeként a fék hatásfokát a nedves környezet és az útpálya szennyeződése nem befolyásolja.

Lásd az Dobfék az Egyedi kivitelek fejezetben.

A biztonsági fék a dobféken alapul, de a fékhatást inaktív állapotban egy integrált rugó biztosítja. A rudazattal vagy húzózsinórral történő működtetés esetén a fék kiold.

A biztonsági fékek (dead man’s brake) bal oldali (kiegészítő rendelési kód: -TML) vagy jobb oldali (kiegészítő rendelési kód: -TMR) kivitelben kaphatók. A biztonsági fékek elérhetők forgóvillás görgőkhöz is. A biztonsági fék forgókoszorú-rögzítő fék nélkül a -TM13, és forgókoszorú-rögzítő fékkel a -TTM13 kiegészítő kóddal rendelhető.

Lásd Biztonsági fék az Egyedi kivitelek fejezetben.

A rögzítőlábakkal a szállítóeszközöket álló helyzetben lehet tartani. Közvetlenül a szállítóeszközre vannak felszerelve. A rögzítőkar egyszerű működtetésével a szállítóeszköz valamelyest tehermentesíthető anélkül, hogy megemelkedne.

Működtetésnél a rögzítőláb kb. 10 mm-t rugózik be. A maximális nyomóerő a kompatibilis forgó- és fixvillás görgőkkel kombinálva kb. 60 kg. Galvanikusan horganyzott, kék passzivált, Cr6-mentes.

Lásd Rögzítőláb az Egyedi kivitelek fejezetben.Cikkszám

 

Beépítési magasság alapállapotban
(H0) [mm]

 

Beépítési magasság működtetve
(H1) [mm]

FF 100-1


108

 

138

FF 125-1

 

133

 

163

FF 125

 

142

 

180

FF 150

 

170

 

208

FF 160

 

175

 

213

FF 200

 

217

 

255

A Blickle kocsiemelőket a szállítóeszközök álló helyzetben történő felemelésére használják. A kocsiemelőt közvetlenül a szállítóeszközre rögzítik. A fékkar működtetésével a szállítóeszköz felemelkedik.

A kocsiemelők számos görgősorozattal kombinálhatók. A kocsiemelők alkalmazása akkor optimális, ha a működtetett kocsiemelő beépítési magassága (H1) 5 mm-rel nagyobb a felszerelt forgó- és fixvillás görgők beépítési magasságánál. Az emelőerő, a működtetést végző személy testsúlyától függően 150 kg–250 kg. A kocsiemelőre ható függőleges terhelés megemelt állapotban az 500 kg-ot nem lépheti túl.

Lásd Kocsiemelő az Egyedi kivitelek fejezetben.Cikkszám  

Beépítési magasság alapállapotban
(H0) [mm]

 

Beépítési magasság működtetve
(H1) [mm]

WH 160

 

166

 

209

WH 200

 

207

 

250

WH 250

 

257


300


 
 
 
Zeichnung Blickle Feststellfuß
Zeichnung Blickle Wagenheber

Irányrögzítő

Blickle Richtungsfeststeller für Stahlblech-Lenkrollen
Blickle Richtungsfeststeller für stahlgeschweißte Lenkrollen
Blickle Richtungsfeststeller für Schwerlast-Lenkrollen
Blickle Richtungs- und Radfeststeller für Kunststoff-Lenkrollen

Blickle irányrögzítő acéllemez forgóvillás görgőkhöz
(Cikkszám: RI...)

Blickle irányrögzítő hegesztett acél forgóvillás görgőkhöz
(Kiegészítő rendelési kód: -RI4)

Blickle irányrögzítő nagy teherbírású forgóvillás görgőkhöz
(Kiegészítő rendelési kód: -RI4H)

Blickle irány- és kerékrögzítő fék műanyag forgóvillás görgőkhöz
(Kiegészítő rendelési kód: -RIFI)

Az irányrögzítők egy forgóvillás görgő tengely körüli elforgását az előre meghatározott irányokban rögzítik. Aktivált irányrögzítő esetén a forgóvillás görgő átveszi a fixvillás görgő funkcióját.

Ez a fajta irányrögzítő külön alkatrészként kapható és a forgóvillás görgővel együtt kell felszerelni. Utólagos felszerelés úgyszintén lehetséges, mivel az adott forgóvillán nincs szükség szerkezeti módosításokra..

Ez a tartozék számos forgóvillás görgősorozathoz rendelhető.

Az irányrögzítők egy forgóvillás görgő tengely körüli elforgását az előre meghatározott irányokban rögzítik. Aktivált irányrögzítő esetén a forgóvillás görgő átveszi a fixvillás görgő funkcióját.

Ennél az irányrögzítőnél egy beépített, a talplemezre hegesztett egységről van szó. Az irányrögzítő lehetőséget biztosít a szabványos 90°-os kialakítás mellett (kiegészítő rendelési kód: -RI4, négy rögzítési helyzet) ügyfélspecifikus rögzítések megvalósítására is. Ez a kivitel robusztus és nagy teherbírású görgők használatához lett kialakítva.

Ez a tartozék számos hegesztett acél nagy teherbírású forgóvillás görgősorozathoz rendelhető.

Az irányrögzítők egy forgóvillás görgő tengely körüli elforgását az előre meghatározott irányokban rögzítik. Aktivált irányrögzítő esetén a forgóvillás görgő átveszi a fixvillás görgő funkcióját.

Ennél az irányrögzítőnél egy talplemezre integrált egységről van szó. Ez az irányrögzítő négy rögzítési helyzetet kínál (90°), melyek egy rögzítőcsap behelyezésével rögzíthetők. Ez a kivitel rendkívül robusztus és nagy teherbírású görgők használatához lett kialakítva.

Ez a tartozék számos hegesztett acél nagy teherbírású forgóvillás görgősorozathoz rendelhető.

A 125 mm kerékátmérőjű Blickle MOVE forgóvillás görgősorozathoz rendelhető egy irányrögzítőből és egy kerékrögzítő fékből álló kombináció. A működtetés egy két részre osztott lábpedállal történik. A bal oldali karral aktiválódik a teljes rögzítés, a jobb oldalival pedig az irányrögzítés.

Ez a „hátulsó” fékrendszer a forgókoszorú elfordulását alakzárással akadályozza meg. A forgókoszorú rögzítése egy fékrugó segítségével történik, ami beékelődik egy fogazott alátétlencsébe. A második lépésben történik a kerék rögzítőfékezése.

irányrögzítő ábrája

Detailansicht Richtungsfeststeller

Egyéb tartozékok

Automatische Richtungsrückstellung
Fadenschutz
Fußschutz
Abweisrad
Nabenkappe für Endrad
STARLOCK®-Kappe aus Edelstahl
Teflonbeschichtetes Edelstahl-Achsrohr

Automatikus irány-visszaállító
(Kiegészítő rendelési kód: -RIR2)

Porvédő
(Kiegészítő rendelési kód: -FA, ill. „KA” vagy „KF” a cikkszámban)

Lábvédő
(Kiegészítő rendelési kód: -FS, -FP, ill. -FG)

Ütközőkerék
(Cikkszám: AW..., AG..., ill. ARG...)

Kerékagysapka a zárókerékhez

STARLOCK®-sapka nemesacélból
(Termékkód: ST-KA...)

PTFE-bevonatú rozsdamentes acél persely
(Cikkszám: XAT...)

Az irány-visszaállítók terheletlen állapotban az előre meghatározott irányba igazítják a forgóvillás görgő helyzetét. Ez a mechanika csökkenti a fennakadásokat a szállítókocsik kezelése során, amelyeket automatizált rendszerekben, valamint fel- és kirakodó állomásokon alkalmaznak.

Az RIR2-mechanikát különösen hosszú élettartamra tervezték.

A visszaállító erővel és a rögzítésekkel kapcsolatos ügyfélspecifikus módosítások egyedi kivitelként lehetségesek.

A porvédő lemezek préselt és galvanikusan horganyzott acéllemezből készülnek, kék passziváltak, Cr6-mentesek (kiegészítő rendelési kód: -FA), vagy műanyagból fröccsöntöttek („KA” vagy „KF” a cikkszámban.) Ezek megakadályozzák, hogy szálak tekeredjenek a keréktengelyre és ennek következtében a kerekek megszoruljanak.

A „KA” változatban a porvédő körülfogja a kerékagyat.

A „KF” változatban a porvédő a kerékagy mellett a kerék felnijét is lefedi.

Ez a tartozék számos fix- és forgóvillás görgősorozathoz rendelhető.

A lábvédő acéllemezből préselt, galvanikusan horganyzott, kék passzivált, Cr6-mentes (kieg. rendelési kód: -FS). Hegesztett acél görgők esetén (LO/LS sorozat) a lábvédő egy robusztus, hegesztett acélkonstrukció. Rozsdamentes nemesacél görgők esetén a lábvédő törésálló műanyagból (polietilén) készül fröccsöntéssel (kieg. rendelési kód: -FP). A lábvédő a villára van rácsavarozva vagy ráhegesztve és véd a lábsérülések ellen. A padlótól való távolság szabvány szerint 15–25 mm.

Egyedi megoldásként eltérő padlótávolságú vagy galvanikusan horganyzott, kék passzivált, Cr6-mentes rugós lábvédő-kivitel is rendelhető (kiegészítő rendelési kód: -FG).

Ez a tartozék számos fix- és forgóvillás görgősorozathoz rendelhető.

Az ütközőkerekek ütközés esetén csökkentik a falak és a jármű károsodásának veszélyét. A csövekhez és zártszelvényekhez gyártott ütközőkerekek polietilénből vagy tömörgumiból készülnek és szürkésfehér, ezüstszürke vagy szürke színben rendelhetők. Ezek a külső járműrészeken a csővázra kerülnek rögzítésre, ill. felhelyezésre.

A Blickle WAVE műanyag villás görgőkhöz rendelhetők ún. terelőkerekek is (kiegészítő rendelési kód: -AMW(X), -AMG(X)). Ezek megakadályozzák a falak kopását is. A rögzítés egy csavar segítségével történik, amellyel az ütközőkerekeket közvetlenül a görgőkre szerelik.

A kerékagysapkák préselt, galvanikusan horganyzott, kék passzivált acéllemezből készülnek, Cr6-mentesek. Zárókerekek esetén ezek védik a külső golyóscsapágyat szennyeződés, por, stb. ellen, és lefedik a tengelyvéget, ill. a kerékrögzítést. A golyóscsapágy a zárókerekeknél a kerékagy külső oldalán kissé mélyebbre ültetett, így a kerékagysapka felszerelése a kerékagyra gond nélkül lehetséges. Ezáltal csökken a befogóhossz.

Ez a tartozék különböző keréksorozathoz rendelhető.

A STARLOCK®-sapkákkal könnyű kerekek egyszerűen rögzíthetők egy tengelyre.A kereket zárókerékként a tengelyre helyezik és a STARLOCK®-sapkát a tengely külső végére nyomják. A STARLOCK®-sapkák a következő tengelyátmérőkhöz kaphatók: 12, 15, 20 és 25 mm.

A PTFE-bevonatú nemesacél persely egy rozsdamentes persely PTFE-bevonattal. Használat során (forgás és terhelés alatt) a PTFE-bevonat kitágul és felfekszik a kerék agyfuratának belső felületére. Ez hozza létre a kiváló siklótulajdonságokkal rendelkező csúszófelületet (PTFE / nemesacél).Ez egyben a zajkibocsátás csökkentését is lehetővé teszi.

Ez a tartozék számos hőálló keréksorozathoz kapható. A PHN és a VKHT keréksorozatok különböző hőálló görgői már alapkivitelben PTFE-bevonatú nemesacél persellyel kaphatók.

rugós lábvédő
Gefederter Fußschutz