Optimális irányíthatóság csendes haladás mellett

Nagy teherbírású görgő a Blickle „SoftMotion“ elasztikus lágygumi kerekével: LH-ALES 160K-SG-FS35

Az ügyfél

… egy cseh személygépkocsi- és motorgyártó, amely egy német autóipari konszernhez tartozik. A mintegy 33 000 munkatársával a járműgyártó egyedül Csehországban több mint 1,2 millió autót értékesített 2017-ben, amely mintegy 16 milliárd eurós forgalomnak felel meg.


Az alkalmazás

Az autógyártó egyik összeszerelő üzeme eléggé hangos. A járműalkatrészek üzemen belüli szállításához használt állványos kocsikat folyamatosan betonpadlón mozgatják. Bár a csarnok belsejében lévő padló sima, de rendszeres közönként diletációs hézagokkal rendelkezik, amelyek öntöttvas rácsokkal vannak ellátva.

A jelenleg felhasznált kocsik még a versenytárs görgőin futnak, amelyek nyommentes, szürke, elasztikus tömörgumi kerekekkel vannak szerelve. Mivel ezeket a görgőket már hosszabb ideje használják és a gumi futófelületek viszonylag kemények, az irányíthatóság a viszonylag magas gördülési és fordulási ellenállás miatt nem optimális. Az állványos kocsik mozgatásakor keletkező zajképződés is meghaladja az előírt zajvédelmi szabványokat. A görgők lábvédője, amely biztonsági okokból van felszerelve, a fugákon való áthaladáskor érintkezik a talajjal, ezért e tartozék élettartama nem túl magas. Az ügyfél ezért egy olyan új görgős megoldást szeretett volna, amely lényegesen alacsonyabb gördülési és fordulási ellenállással, valamint különlegesen zajcsillapító hatású futófelülettel rendelkezik. Az ugyancsak előírt lábvédő talajtól számított távolságának meg kellett akadályoznia az érintkezést a küszöbön való áthaladáskor.

Ezért az ügyfél egy új görgős megoldást kívánt, lényegesen alacsonyabb gördülési és fordulási ellenállással, valamint különösen zajcsökkentő hatású futófelülettel. A lábvédő talajtól számított távolságának meg kell akadályoznia az érintkezést a küszöbön való áthaladáskor.


Az alapprogramból származó megoldásunk

Nagy teherbírású görgő a Blickle „SoftMotion“ elasztikus lágygumi kerekével: LH-ALES 160K-SG-FS35

A kiváló csillapítási tulajdonságoknak és a jelentős zajcsökkentésnek köszönhetően, amit a Blickle „SoftMotion” lágygumi-futófelülete kínál, a Blickle ALES keréksorozata az optimális megoldást kínálja erre az alkalmazásra. Az 55 Shore A keménységű vastag futófelület-párna, amely szilárdan rögzül az alumínium felnihez, különösen sima futást tesz lehetővé, nagyon elasztikus, és ezáltal alacsony gördülési ellenállás jellemzi.

A Blickle LH villasorozatához tartozó robusztus nagy teherbírású villaház és a stabil acél lábvédő, amelynek a talajtól mért távolsága 35 milliméter, a kereket optimálisan működő teljes körű megoldássá teszi, amely az ügyfél összes követelményét kielégíti.


Az eredmény

Az LH-ALES sorozatú Blickle-görgők a teljes üzemi tesztelés során kiváló csillapítási tulajdonságaikkal és egyértelműen jobb gördülési és fordulási ellenállásukkal tűntek ki. A kézi üzemmódban történő irányíthatóság jelentősen javult.

A küszöbökön való áthaladáskor a lábvédő már nem érintkezik a talajjal. A megoldás kíméli a görgőket és a padlót, és csökkenti a javítási és az újrabeszerzési költségeket. Végül, de nem utolsósorban az autógyártó nagyon örül a zaj egyértelműen érzékelhető csökkenésének, amelyet a Blickle „SoftMotion” elasztikus lágygumi-kerekek alkalmazása tesz lehetővé.


Műszaki információk és termékelőnyök LH-ALES 160K-SG-FS35 

  • Zajcsillapítás a Blickle „SoftMotion“ futófelületnek köszönhetően
  • Csekély gördülési és fordulási ellenállás
  • Stabil lábvédő, amely nem ütközik a talajjal
  • Az ergonómia javítása az érzékelhetően nagyobb szállítási kényelem révén
  • Költségcsökkentés a meghibásodások számának csökkenése által