Nehéz terhek kontroll alatt

A Blickle ErgoMove 4000 biztosítja a hosszú áruk biztonságos és ergonomikus szállítását

Az ügyfél

Az MK-Lietz Hannover térségében működő gép- és készülékgyártó vállalat. A vállalat nagy fontosságot tulajdonít az ügyfelekkel való személyes kapcsolatnak. A hosszú évek tapasztalatával ötvözve mindez kiváló minőségű termékeket eredményez a gép- és készülékgyártás területén. Az MK-Lietz szolgáltatásai közé tartozik a szállítókocsik, szállítórendszerek, elszívóberendezések vagy automatizálási technológiák témakörében nyújtott tanácsadás, gyártás és üzembe helyezés az adagoló- és válogatógépek területén. Az MK-Lietz ügyfelei közé tartoznak a nagyiparban tevékenykedő belföldi és nemzetközi vállalatok.


A kihívás

Nagyméretű hosszú árukat, de akár egyszerre négy Euro-raklapot is át kell szállítani a csarnokon keresztül és egy felvonóval a következő emeletre. A szállítókocsijaihoz az MK-Lietz egy speciális hatkerekű rendszert fejlesztett ki. Ezzel a kocsi terhelés alatt 360 fokban helyben elfordítható. Négy forgóvillás görgő található a keret külső részén, két nyomkarimás kerék pedig középen. A kerekek olyan lengőkarokon lógnak, amelyek csavarokkal vannak rögzítve a tartókerethez, és a nyomkarimás kerekekhez csatlakoznak. Ez biztosítja, hogy a kocsi ne dőljön el, és a nyomkarimás kerekek mindig érintkezzenek a talajjal. Ezt a rendszert az MK-Lietz ügyfelénél is használni kellett. Eleinte azonban nem volt egyértelmű, hogy mely kerekeket lehet használni. A követelményeket viszont egyértelműen megfogalmazták: „Egyszerű és ergonomikus megoldást kerestünk arra, hogy az akár négy tonna súlyú és hat méter hosszú acélprofilokat a szállítóberendezésekhez a következő szintre tudjuk szállítani anélkül, hogy át kellene őket rakodni”, írta Dennis Lietz, az MK-Lietz termelési vezetője.


A mi megoldásunk

EM4000-GBS 252K-ET-2FG 970419A megoldás a kerék- és görgőspecialistákkal folytatott intenzív megbeszélések után vált egyértelművé. Ők az ErgoMove 4000 használatát javasolták a nyomkarimás kerekekhez. Az elektromos hajtásrendszerrel akár négy tonnás terhek is szállíthatóak alacsony erőkifejtéssel. Az ErgoMove nemcsak a mozgást biztosítja, hanem kormányzási és fékezési támogatást is biztosít. A kezelhetőségi feladat megoldásához a Blickle átdolgozta a szoftvert, és kisebb módosításokat hajtott végre a kocsin. Kezdetben nem volt egyértelmű, hogy mely kerekek lennének alkalmasak a kerethez. „A helyszínen teszteket végeztünk, és végül az LHD-ALB típusú forgóvillás ikergörgők használatát javasoltuk az optimális elfordíthatóság érdekében”, mondta Timo Sieber. Ezek a nagy teherbírású görgők az ellenálló, 92 Shore A keménységű Blickle Besthane futófelülettel rendelkeznek. A villa erős acéllemezből készül, ami nagy stabilitást biztosít. Ezenkívül a Blickle külső akkumulátordobozokat is biztosított a rugalmas töltési eljáráshoz. A biztonságot egy speciális becsípődés elleni védelem garantálja. Ez azonnali vészleállást aktivál, ha a kocsi tárgyakhoz vagy falhoz ér.

Az eredmény

Az ErgoMove 4000 és a teherviselő ikergörgők kombinációja számos előnnyel járt az MK-Lietz számára. „A Blickle rendszerével hatékony és biztonságos megoldást kaptunk. A kezelés egyszerű, és az ergonómia megfelelő”, nyilatkozta Dennis Lietz termelési vezető. Meglátása szerint a becsípődés elleni védelemnek is van értelme. „A nehéz, hosszú áruk szállítása során a dolgozók biztonsága fontos szerepet játszik. Ez a becsípődés elleni védelemmel megbízhatóan megvalósul.” Az ErgoMove 4000 először kerül alkalmazásra a Blickle régi ügyfelénél, az MK-Lietz cégnél – és rögtön olyan sikeresen, hogy máris további projektek vannak előkészületben.


Műszaki információk és előnyök, EM4000-GBS 252K-ET-2FG + EM-Batterybox 0,15M

  • A hat méter hosszú kocsik egyszerű kezelése.
  • Kifogástalan menettulajdonság minden kocsisúly mellett.
  • A munkavállalók biztonságát a becsípődés elleni védelem garantálja.
  • A külső akkumulátordobozok gondoskodnak a rugalmas töltési eljárásról.