Megbízható folyamatos használat mellett

A nagy teherbírású Blickle kerekek meggyőzően működnek a háromműszakos üzemben az autóiparban

Az ügyfél

Az 1967-ben alapított ROFA, amelynek székhelye a Rosenheim melletti bajorországi Kolbermoor városában található, mára több mint 1100 munkatársat foglalkoztató, 13 telephelyen működő és több mint 380 millió eurót meghaladó éves forgalmat bonyolító globális szereplővé fejlődött. Az autóipar és a haszongépjármű-ipar számára készült elektromos függőpályás szállítórendszerek mellett a portfólióban megtalálhatóak a vezérlőrendszerek, a raktártechnológia és a vezető nélküli szállítórendszerek (AGV) is.


A kihívás

A ROFA elektromos függőpályás szállítórendszerei az autó- és haszongépjármű-iparban az üzemen belüli anyagmozgatáshoz sínrendszeren szállítják az alkatrészeket. A sínpályát konzolok segítségével függesztik fel a mennyezetre. Ezért a sín alatti padlófelület munka- és gyártási területként áll rendelkezésre. A felhasznált nagy teherbírású kerekek háromműszakos üzemben, nagy terhelés mellett határértéken működnek. Különösen az autógyártás követel sokat a ROFA rendszereitől és alkatrészeitől a nap 24 órájában.. A hagyományos alkatrészek itt gyakran a határaikat feszegetik. Ennek következtében az eddig használt kerekek nem bírták a folyamatos terhelést, és gyorsan elhasználódtak. Ezért a ROFA vezetői egy nagy teljesítményű alternatívát kerestek.


A mi megoldásunk

Schwerlastrad GB im EinsatzGyorsan találtak egy megfelelő partnert: A Blickle Räder und Rollen évek óta beszállítója a ROFA más vállalati részlegeinek – nagyon jó referenciákkal. A ROFA-val szoros együttműködésben a sváb rosenfeldi kerék- és görgőspecialisták különleges megoldást fejlesztettek ki a GB 250x90/40 kerékkel. „Ügyfeleinknek különböző minőségű futófelületeket kínáltunk. Ezeket átfogóan teszteltük valós körülmények között egy autógyártó üzemében”, mondta Thomas Zimmer, a Blickle nagy teherbírású kerekekért felelős vezetője. Az extrém igénybevétel következtében a rosenfeldi csapat többször is optimalizálta a futófelület geometriáját, amíg végre sikerült megtalálni a megfelelő megoldást.

Az ellenálló Blickle Besthane poliuretánból készült nagy teherbírású kerekek vastagabb futófelülettel rendelkeznek, mint a standard kivitelek. Ez optimálisan ellensúlyozza az egyenetlenségeket a sínen való haladáskor. A futófelület a 96 Shore A keménységű speciális kivitelből készül, hogy növelje a merevséget és teherbírást, és így akár tizenkét tonnás nagy teherbírású alkalmazásokban is használható. Emellett a poliuretán kerekek így még alacsonyabb gördülési ellenállást biztosítanak. Ezenkívül a Blickle kiváló minőségű, kétsoros ferdehatásvonalú csapágyakat használ. Ezek könnyen viselik a nagy kerékterheléseket.


Az eredmény

A ROFA rendkívül elégedett volt a Blickle különleges megoldásával. A nehéz karosszériákat és egyéb alkatrészeket éjjel-nappal megbízhatóan szállítják. Emellett a kerekek hidrolízisállóak, és így a rozsda ellen is védettek. A ROFA gazdasági szempontból is profitált abból, hogy a Blickle mellett döntött: A speciális megoldás nem igényel karbantartást.


Műszaki információk és előnyök, GB 250x90-40-78SK-2RS-SKF

  • A futófelület geometriája tökéletesen alkalmazkodik az adott felhasználáshoz.
  • Kiváló minőségű Blickle Besthane prémium poliuretán elasztomer 96 Shore A keménységgel.
  • Kétsoros ferdehatásvonalú csapágyak nagy terhelésekhez.
  • Masszív szürkeöntvényből készült felni.