Safety first - Nagyobb munkabiztonság a Blickle kerekekkel és görgőkkel

Interjú a we innovate szaklapban - Rolf Hölle, a Blickle fejlesztési és konstrukciós vezetője

Milyen jelentőséggel bír a Blickle-nél a tervezési részleg?
Konstruktőrként kulcsszerepünk van a termékfejlesztési folyamatban. Nemcsak a műszaki fejlesztésért vagyunk felelősek, hanem a termékek gazdaságos előállításának költségeit is mi viseljük. Fő feladataink közé tartozik egyrészt az új termékek fejlesztése és tervezése, másrészt a meglévő termékek optimalizálása.

„Minden iparágnak megvannak a maga sajátosságai és követelményei. Az intralogisztikában egyre nagyobb hangsúlyt kap az ergonómia és a megbízhatóság.“

Tervezési részlegünkön összesen mintegy 50 ember dolgozik, amely szakterülettől függően hét területre oszlik. Minden szakterületen megtalálható a termékre vonatkozó, megfelelő üzemeltetési berendezés tervezése is. A klasszikus kerekek és görgők tervezése terén a Blickle-nél nagymértékben támaszkodunk belső know-how-nkra. Másrészt az új technológiák területén külső intézeteket és szolgáltatókat is igénybe veszünk, akik a fejlesztés terén szakértelmükkel támogatnak minket.

Milyen különleges követelmények vonatkoznak az intralogisztikában használt kerekekre?
Rolf HölleMinden iparágnak megvannak a maga sajátosságai és követelményei. Az intralogisztikában egyre nagyobb hangsúlyt kap az ergonómia. Ugyanakkor a logisztikai egységek kézi működtetése és a nagyobb távolságokon történő vontatás gyakran összekapcsolódik, ami magas dinamikai követelményeket támaszt. A mi feladatunk az, hogy mindkettőt ötvözzük, és a műveletet a lehető legergonómikusabbá tegyük a kezelő számára. Természetesen vannak más kihívások is ebben az iparágban, mint például a kis beépítési magasság nagy sebesség és terhelhetőség mellett. Ezenkívül a kerekeknek és a görgőknek rendkívül megbízhatónak kell lenniük. A logisztikai egységeket gyakran három műszakos üzemben használják az intralogisztikában. A kerekeknek ilyen körülmények között öt és hét év között karbantartás nélkül kell működniük.

Mi teszi különlegessé a Blickle-t a biztonság szempontjából? Hogyan garantálják a Blickle termékek megbízhatóságát és biztonságát már a tervezéstől kezdve?
A biztonságra vonatkozó alapkövetelmény a kerekekre és görgőkre vonatkozó szabványokból származik, amelyek kialakításában a Blickle is aktívan részt vesz az illetékes szabványügyi bizottságokban. Általánosságban egyre inkább az a helyzet, hogy nem csak egy terméket kínálunk, hanem az ügyfelek közös fejlesztést is szeretnének. Ilyenkor a különböző szakterületekről bevetjük a szakértelmünket, és felelősséget vállalunk a feladatért. Annak érdekében, hogy a kezdetektől fogva a biztonságra helyezzük a hangsúlyt, a járműfejlesztők például már a korai szakaszban bevonnak minket a fejlesztési folyamatba. Tehát nem csak a kerekek, hanem a teljes futómű fejlesztéséért is felelősek vagyunk. Ezen a területen igen kompetensnek és megbízhatónak számítunk, mivel széleskörű tapasztalattal rendelkezünk. Ez a tapasztalat lehetővé teszi számunkra, hogy a futómű egyes komponenseit úgy tervezzük meg, hogy az a kész alkalmazásban biztonságosan működjön. Mivel mi a tervezési osztályon pontosan ismerjük a termékfejlesztés és a gyártás összes összefüggését, aktívan megélhetjük és kezelhetjük a biztonság kérdését.

Mi a különbség az egyedi kivitelek tervezésében a sorozatgyártású termékekhez képest?
Évente közel 1500 fejlesztési megbízást kapunk, melyek a kisebb kiigazításoktól a teljesen új fejlesztésekig terjednek. A saját fejlesztéssel ellentétben az egyedi kivitelek ügyfélközpontúak, azaz az ügyfél egy műszaki adatlap formájában fogalmazza meg a kívánt alkalmazást. Ennek alapján kidolgozunk egy megoldást az ügyfél számára. Ezt az ügyfél ellenőrzi, és gyakran közvetlenül mintákkal teszteli. Öszszességében a Blickle itt az ügyfél fejlesztési láncának része. A sorozatgyártású termékek viszont a különböző piaci szegmensek követelményein alapulnak. Ezek alapján a termékmenedzsmentünkkel közösen egy új terméket tervezünk, majd meghatározzuk a formatervet, amelyet egy külső tervezővel közösen végzünk, különösen a formatervezett és a műanyag görgők területén. Az ebből létrehozott prototípust ezután a termékmenedzsment, az értékesítés és a vállalatvezetés jóváhagyási folyamata során tovább optimalizálják, majd végül jóváhagyják.

Hogyan fog kinézni a jövő tervezési osztálya? Hol lesznek a hangsúlyok a maihoz képest?
Már évek óta nyilvánvaló, hogy a tendencia a szimuláció irányába mutat. A tervezés, a minták elkészítésének, módosításának és jóváhagyásának klasszikus eljárása nagyon időigényes és költséges. A szimulációkat nemcsak szilárdsági számításoknál, hanem tervezési kérdésekben is használják, mivel a 3D nyomtatókkal gyorsan és megbízhatóan ábrázolható számos optikai kihívás. A gyártási folyamatok szimulációval történő kombinálása ahhoz vezet, hogy a termékek viselkedését viszonylagos biztonsággal tudjuk megjósolni és kiszámítani. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljes egészében felgyorsítsuk a fejlesztési folyamatot, és pontosan megvalósítsuk az ügyfelek igényeit. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a termékek teljesítményével szemben támasztott követelmények egyre magasabbak.

„Ez a tapasztalatunk teszi lehetővé számunkra, hogy egy futómű egyes komponenseit úgy tervezzük meg, hogy az a kész alkalmazásban biztonságosan működjön. Mivel mi a tervezési osztályon pontosan ismerjük a termékfejlesztés és a gyártás összes összefüggését, aktívan megélhetjük és kezelhetjük a biztonság kérdését.“

Az önjáró anyagmozgató eszközök területén például egyre nagyobb teljesítményű hajtóművek állnak rendelkezésre. Ez nagyobb követelményeket támaszt a kerekeinkkel és görgőinkkel szemben a sebesség, a vonóerő és a terhelhetőség szempontjából. Emellett az ergonómia témája is egyre inkább előtérbe kerül, és egyre nagyobb az igény a gördülési ellenállás szempontjából optimalizált futóművek iránt. Egy másik trendet képviselnek az intelligens hajtásmegoldások. Az elektromos hajtóművek arra szolgálnak, hogy támogatást nyújtsanak mindenütt, ahol az emberi erő már nem elegendő.

Mi volt az Ön számára a legizgalmasabb kihívás?
Az alkalmazási területek sokfélesége mindig lenyűgöz engem. Olyan ágazatokban is képviseltetjük magunkat, ahol első pillantásra nem is gondolná, hogy a Blickle-t megtalálja. A laboratóriumszerű környezetben működő és a berendezések tisztaságára vonatkozó legmagasabb követelményeket támasztó keltetőktől kezdve a fejőberendezések futóművein át a legnagyobb teljesítményt igénylő raktárrobotokig. Természetesen emlékezetes marad egy több száz tonna teherbírású alváz szimulációja és megvalósítása a szélenergia-ipar számára.