Fókuszban a biztonság

A Blickle kerekek és görgők elősegítik a munkahelyi biztonságot ipari környezetben

A biztonságos és egészséges munkakörnyezet alapvető elv és jog a munkahelyen. A Blickle termékeivel jelentősen hozzájárul a munkahelyi biztonság növeléséhez. A biztonságos mozgatás és fékezés, valamint a terhek biztos állása minimálisra csökkenti a munkahelyi balesetek fő okait.

Németországban naponta a munkavállalók mintegy 4 százaléka beteg (forrás: Szövetségi Egészségügyi Minisztérium, BMG). Ez gigantikus összegeket eredményez a nemzetgazdaság számára: 87,6 milliárd euró kieső termelési költség (bérköltség) és 148,7 milliárd euró kieső bruttó hozzáadott érték Németországban 2019-ben (források: Statista, BAUA). Egy vállalat számára ez azt jelenti, hogy értékes munkavállalók hiányoznak, a folyamatok leállnak, a megmaradt munkavállalókra nagyobb teher hárul, így a balesetek kockázata is nő, és további betegszabadsággal fenyeget.

Sajnos a túl nagy indulási és gördülési ellenállással rendelkező szállítóeszközök gyakran okoznak munkaerőkiesést mozgásszervi megbetegedések formájában. Ezek a munkaképtelenség, a súlyos rokkantság, a korlátozott munkaképesség és a korai rokkantság leggyakoribb okai világszerte (forrás: Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet, BAUA). Amikor egy szállítójármű mozgásban van, a sebességtől függően gyorsan veszélyes lövedékké válhat. A Blickle az intralogisztikában rejlő potenciális veszélyeket a szállítóeszköz mozgási állapota szerint három területre osztja: Mozgás, fékezés és álló helyzet. Mindezen helyzetekben a kerék- és görgőspecialista segít a munkavédelem növelésében.

Egy szállítóeszköz üzemeltetése során már haladás közben is számos veszélyforrás áll fenn. A lábvédővel felszerelt görgő védelmet nyújt a jármű kerekei vagy a kidobott tárgyak által okozott sérülések ellen. A Blickle ügyfelei számos forgó- és fixvillás görgősorozathoz választhatják ezt a tartozékot.

Blickle ErgoMove im Einsatz

A munkahelyi balesetek megelőzése érdekében az is fontos, hogy a járművek üzemeltetője a kocsi mozgása közben mindig ura maradjon a helyzetnek. A Blickle dobfékes görgőivel a hagyományos rögzítőrendszerekkel ellentétben a kocsi sebessége mozgás közben is csökkenthető. Emelett a Blickle a személyvédelem további növelése érdekében a biztonsági funkcióval ellátott forgó- és fixvillás görgők széles választékát kínálja. A biztonsági fék több mint 600 Newton fékezőerővel rendelkezik. Alaphelyzetben a fékek zárt állapotban vannak, és csak aktív működtetés esetén oldanak. Az elektromos hajtásrendszerek területén a Blickle ErgoMove sorozatában elektromechanikus biztonsági fékeket alkalmaznak. A kezelőfogantyúkon lévő kézérzékelők álltal történő automatikus fékkioldásnak köszönhetően a kocsi mozgatása csak akkor lehetséges, ha a kezelő mindkét keze aktívan az irányítóegységen van. Ha valamelyik fogantyút elengedik, a kocsi azonnal lefékez. A vészleállító és a becsípődésvédelmi funkció ezen felül megakadályozza a beszorulás okozta baleseteket, és így megfelel a legmagasabb biztonsági előírásoknak.

A munkavédelem nem csak a terhek mozgatásakor és fékezésekor, hanem a pihenőfázisban is a középpontban áll. Itt jönnek a képbe a Blickle széles körű rögzítőfék rendszerei. Ezek vagy közvetlenül a görgőkbe vannak beépítve, mint kerék- és forgókoszorú-rögzítő fék, vagy rugalmasan felszerelhetők a kocsira önálló egységként is, mint például a rögzítőlábak. Ezek a klasszikus emelőkhöz hasonlítanak, és abban különböznek, hogy a szállítóeszközről a teher levételét anélkül oldják meg, hogy azt megemelnék. A rögzítőlábak működtetésekor a kocsi és a talaj között körülbelül 600 Newton nyomóerő keletkezik. Így még nehéz terhek esetén is biztos állást biztosítanak. A rögzítőerő mindig állandó marad, függetlenül a tényleges terheléstől.

A Blickle kínálatában szinte minden kerékhez és görgőhöz van elektromosan vezetőképes változat, különösen az elektrosztatikus kisülés elleni védelem érdekében. Ez megvédi a szállítóeszköz kezelőjét a fájdalmas elektrosztatikus kisüléstől és az érzékeny elektronikus eszközöket a károsodástól. A Blickle így az elektromos és mechanikus berendezések gyártóit is támogatja az ATEX (ATmosphère EXplosible) európai irányelv betartásában.