Az űrhajózási hasznos teher földi kezelésének optimalizálása

A Blickle nagy teherbírású kerekei biztonságosan szállítják az érzékeny műholdalkatrészeket

Az ügyfél

A goriziai székhelyű Airworks Srl innovatív rendszerekkel foglalkozó független mérnöki iroda. A tervezés, a mérnöki munka, a tesztelés és a prototípusgyártás kombinálásával kiemelkedő technológiákat fejlesztenek a csillagászat, az űrhajózás, a védelem, a légi közlekedés és egyéb kihívást jelentő alkalmazási területek számára. A vállalat szakértelemmel rendelkezik a mechanikai tervezés, a mechatronika, a szerkezettechnika, a rezgés- és akusztikai technika, a hőtechnika, valamint az új technológiák tervezéséhez kapcsolódó összetett fizikai problémák modellezése terén. Az európai űriparban az Airworks a műholdak és űrhajózási hasznos terhek kezelésére, szállítására és talajon történő tesztelésére szolgáló elektromechanikus rendszerek tervezőjeként és gyártójaként szerzett nevet magának.


A kihívás

Az olasz cég megfelelő megoldást keresett a műholdak alkatrészeinek szállítására. „Az űrhajózási hasznos terhek földi kezelése látszólag egyszerű folyamat. Azonban számos technikai szempontot figyelembe kell vennünk” – mondta Stefano Picinich, az Airworks vezérigazgatója és projektvezetője. A legtöbb mozgást manuálisan és szűk térben végzik. Ehhez nagyon alacsony indítási és gördülési ellenállású kerekekre van szükség, hogy minimálisra csökkentsük a résztvevő alkalmazottak számát. „Ezenkívül be kell tartani a tisztatér-feltételeket, és figyelembe kell venni a padlóviszonyokat. Minden keréknek könnyen tisztíthatónak kell lennie, és olyan jóváhagyott anyagokból kell készülnie, amelyek nem károsítják a padlófelületet” – ismerteti a követelményeket Marco Tarnold.


A mi megoldásunk

Blickle Schwerlasträder

Mivel az Airworks-nek már jó tapasztalatai voltak a Blickle termékeivel más alkalmazásokban, a kapcsolat gyorsan létrejött. Az első számú projekt az Airworks által kifejlesztett, műholdas berendezések szállítására szolgáló konténer mozgathatóvá tételéről szólt. Ez a SARah nevű űrhajózási szállítórendszer akár 20 tonna összterhelésű is lehet. A Blickle a GB 506/80K típusú nagy teherbírású kerék használatát javasolta. Ez a kerék a kiváló minőségű Blickle Besthane® poliuretán elasztomer futófelülettel rendelkezik.  A felni masszív szürkeöntvényből készült, futófelülete 92 Shore A keménységű.  

Az EnMAP műholdas spektrométeregység összeszereléséhez az Airworks kifejlesztett egy speciális forgó emelőkocsit, amely ISO5 szintű tisztatérben üzemeltethető. A biztonságos mozgatásához olyan kerekekre volt szükség, amelyek megbízhatóan elbírják a 2 700 kilogrammos összterhelést, valamint fékkel és irányrögzítővel rendelkeznek. Ezeket a tulajdonságokat a Blickle LSD-SPO 200K nagy teherbírású forgóvillás ikergörgője teljesíti. A poliamidból készült, különösen erős felni rendkívül törésálló és ellenállóképes. A villa tartós, hegesztett acélszerkezetű, könnyű futású axiális mélyhornyú golyóscsapággyal rendelkezik. A behegesztett és rögzített központi csap további stabilitást biztosít. A villa felülete galvanikusan horganyzott és emissziómentes.


Az eredmény

A Blickle melletti döntés az Airworks szempontjából kifizetődő volt. „A konténer ergonomikusan és csekély személyi erőkifejtéssel a kívánt pozícióba manőverezhető” – ismertette Marco Tarnold, az Airworks munkatársa. Emellett nagyon elégedett az emelőkocsi nagy teherbírású forgóvillás ikergörgőivel is. „Sokkal rugalmasabbá váltunk a műholdas alkatrészek összeszerelése terén” – mondta Stefano Picinich. Az emelőkocsit csekély erőfeszítéssel lehet mozgatni, a könnyen kezelhető rögzítőfék kellő biztonságot nyújt, és a Blickle megoldása megfelel a tisztatér-előírásoknak.


Műszaki információk és előnyök, GB 506/80K és LSD-SPO 200K:

  • Optimális gördülési és fordulási ellenállás.
  • Csekély kopás.
  • Használat tisztatéri körülmények között.
  • Könnyen tisztítható kerekek.