A Blickle által gyártott alacsony szennyezőanyag-kibocsátású egyedi tisztatéri görgő

Rugós nagy teherbírású forgóvillás ikergörgő, LSDFE-POTH 200XK-ELS-FS-899642

Az ügyfél

… a félvezetőtechnikában tevékenykedik, és ennek során mikrochipek gyártására szolgáló felszereléseket fejleszt és gyárt. A vállalat jelen van a nemzetközi piacon és a 2015/2016-os üzleti évben 972 millió eurós forgalmat ért el. Világszerte körülbelül 2 800 alkalmazottat foglalkoztatnak, akiknek mintegy 30 százaléka a kutatás és fejlesztés területén tevékenykedik.


Az alkalmazás

A félvezetőgyártás litografikus eljárásához szükséges objektívek gyártásához az ügyfélnek nagy teherbírású szállítókocsikra van szüksége. Az objektívek gyártása tisztatéri környezetben történik, vagyis olyan helyiségben, ahol a levegőben hordozott részecskék koncentrációját nagyon alacsonyan tartják. Ebből következik, hogy az összes felhasznált készüléknek és anyagnak különleges kritériumokat kell teljesítenie: speciális felületek, antisztatikus, alacsony kopású, kevés karbantartást igénylő, könnyen tisztítható.

A levegőnek a részecskéktől történő fokozatos megtisztításához a tisztatér bejáratáig zsilipek vannak egészen az úgynevezett „fokozott tisztaságú szobáig”, amelyben a levegőben lévő részecskék koncentrációja a legalacsonyabb. A szállítókocsikhoz a speciális tisztatéri görgők is csak egy ilyen, a tisztatérhez vezető zsilipben szerelhetők fel.

A gyártási folyamat során az objektíves kocsit hosszában szorosan vezetőgörgők vezetik, és egy U-alakú járaton kell áthaladnia. Ezért a hely korlátozott és nagyon jó manőverezhetőségre van szükség. Az objektív gyártójának további követelménye az alacsony beépítési magasság, a nagy teherbírás, valamint a lábvédő.


A mi megoldásunk

Rugós nagy teherbírású forgóvillás ikergörgő, LSDFE-POTH 200XK-ELS-FS-899642A teherbírásra, a manőverezhetőségre és a higiéniára vonatkozó összes követelmény teljesítése érdekében az LSDFE-POTH sorozatú rugós Blickle nagy teherbírású ikergörgő képezi az egyedi görgő alapját.

A tisztatéri követelményeknek megfelelően az összes alkatrészt úgy kell kezelni, hogy általuk lehetőleg kevés részecske kerüljön a környezet levegőjébe. Így például minden csavar nemesacélból készül. A villa is teljesen nikkelezett, így sima felület jön létre. Ez jobb korrózióvédelmet kínál, ezenkívül a szennyezőanyag-részecskék könnyebben felismerhetők. A termoplasztikus poliuretán futófelülettel és kiváló minőségű poliamid felnivel rendelkező POTH-kerekeknek mind a villa-forgókoszorúja, mind a rozsdamentes golyóscsapágya speciális zsírral kerül kenésre. A poliuretán rugót is speciális kezelésnek vetik alá, hogy ne következzen be gázkibocsátás.

Mind a görgőszerelés, mind pedig a csomagolási eljárás speciális feltételek mellett történik, különösen tiszta környezetben.


Az eredmény

A kibocsátásmérések megerősítik, hogy a Blickle egyedi görgője megfelel minden tisztatéri kritériumnak. A használat során kiderül, hogy az egyedi görgőkkel rendelkező kocsit egyetlen személy is könnyen – és a lábvédő révén biztonságosan – manőverezheti. Ez nagyon magas fokú ergonómiát és biztonságot eredményez, így az ügyfél végső soron költségeket takaríthat meg.


Műszaki információk és termékelőnyök LSDFE-POTH 200XK-ELS-FS-899642

  • Nagy, 900 kg (névleges érték) teherbírás görgőnként
  • Kompakt kialakítás az optimális manőverezhetőség érdekében szűk járatokban
  • Optimális biztonság az integrált lábvédő révén
  • Minden alkatrész megfelel a részecskekibocsátási követelményeknek