Nehéz teherszállítás megkönnyítve

Az ErgoMove 2000 optimalizálja a nehéz alkatrészek szállítását a CLAAS-nál

Az ügyfél

A vesztfáliai Harsewinkelben székhellyel rendelkező vállalat a kombájnok terén európai piacvezető. A CLAAS világpiaci vezető egy másik jelentős termékcsoport, az önjáró takarmánybetakarító gépek piacán. A CLAAS a traktorok, valamint a mezőgazdasági bálázók és gyepbetakarító gépek terén is világelső pozíciót foglal el a mezőgazdasági technológiában. A termékpalettához a legmodernebb mezőgazdasági információs technológia is hozzá tartozik. A CLAAS világszerte 11 900 embert foglalkoztat, és a 2021-es üzleti évben 4,8 milliárd eurós forgalmat ért el.


A kihívás

A CLAAS a kombájngyártásban Blickle-görgőkkel felszerelt kézi tolókocsikat használ, amelyeket már évek óta sikeresen alkalmaznak. Az alkatrészek így kerülnek az előszerelésből a gyártósorra. Ám felmerült egy probléma: Az évek folyamán az alkatrészek egyre nagyobbak lettek, és ma már egyenként akár 1,6 tonnát is nyomnak. Ez azt jelentette, hogy legalább két munkatársra volt szükség, akik kézzel tolták a kocsikat a rendeltetési helyükre – ez fizikailag megterhelő tevékenység volt. A tehermentesítés érdekében a CLAAS illetékesei alternatívát kerestek.


A mi megoldásunk

EM2000T-BS-GBS 200K-ET-2FGAlapos elemzés után a Blickle szakértői végül az ErgoMove 2000 elektromos hajtásrendszer használatát javasolták. Most már csak egy munkatársra van szükség a nehéz terhek szállításához.

Az ErgoMove 2000 segítségével akár két tonna össztömeg is szállítható. A hajtási teljesítmény mellett a rendszer a kormányzást és fékezést is segíti. A teherhordó szerkezet részeként az ErgoMove 2000 kifogástalan menettulajdonságot biztosít bármilyen tömegű kocsi esetén. Az elektromos meghajtás rendelkezik az összes lényeges biztonsági berendezéssel. Fel van szerelve vészleállító kapcsolóval, becsípődés elleni védelemmel és elektromechanikus biztonsági fékkel (deadman's brake). Ez növeli a személyi védelmet és lehetővé teszi az áruk biztonságos szállítását. Az irányítóegység két elfordítható gázkarral van felszerelve, és így lehetővé teszi a nehéz terhek könnyű manőverezését még a legszűkebb helyeken is.


Az eredmény

A CLAAS végül a baden-württembergi Rosenfeldből származó megoldás mellett döntött, de a rendszer hagyományos változata szóba sem jöhetett: A tűzvédelmi előírás megtiltotta, hogy az akkumulátorokat közvetlenül a gyártócsarnokban lévő szállító kocsikon töltsék. Ez komoly kihívást jelentett a Blickle ErgoMove üzletága számára, amely rövid időn belül megoldást talált erre: A szakemberek egy olyan vezérlődobozt terveztek, amelyben egy cserélhető akkuegység van. Most az akkumulátorok tűzálló szekrényben tölthetők.

A CLAAS nagyon elégedett a Blickle ezen ergonomikus megoldásával. A nehéz alkatrészeket egy gombnyomással egyszerűen és biztonságosan mozgathatja könnyedén akár egyetlen munkatárs is.


Műszaki információk és előnyök Set EM2000T-BS-GBS 200K-ET-2FG + EM-BATTERYBOX 0,5M

  • Kifogástalan menettulajdonság minden kocsisúly mellett.
  • A két elfordítható gázkarral ellátott változat lehetővé teszi a nehéz terhek könnyű manőverezését a legszűkebb helyeken is.
  • Ergonómiailag megfelelő munkakörülmények.
  • Az üzemen belüli szállítás hatékonyságának növelése.
  • További külső cserélhető akkumulátordoboz.
  •