Padlóérintkezés - még a legnehezebb körülmények között is

Nagy teherbírású görgők három kerékkel LHD-ALST/RD 160K-933592 és BHD-ALST/RD 160K-933599

Az ügyfél

A Svájci Szövetségi Vasutak (Schweizerische Bundesbahnen), rövidítve SBB, Svájc állami vasúttársasága, amelynek székhelye az államszövetségi főváros Bern. A vállalkozás évente több mint 458 millió ember utasforgalmát bonyolítja - a teherszállítást tekintve pedig naponta 175 000 tonna tömegű árut szállít. Ebből kifolyólag az SBB messze a legnagyobb utas- és teherszállító vállalkozás Svájcban.


A kihívás

Tevékenységi körüknek köszönhetően a svájci vasúttársaság gyártóhelyein nagyon egyenetlenek a talajviszonyok. Nehéz alkatrészeket kell magas küszöbökön át szállítani.
Mivel az ügyfélnél már sikeresen használatban van az RD sorozatú Blickle kerekekből álló rendszer, ezeket továbbra is használni kívánta. Az RD kerekek kis szélessége miatt azonban problémák merültek fel a síneken való áthaladáskor, mivel a kerekek részben elakadtak. Ennek az volt a következménye, hogy az alkalmazottaknak rendszeres időközönként le kellett rángatniuk a kocsikat a sínekről. Emiatt már több kisebb baleset is történt. Biztonsági okokból, főleg a sok vasúti kereszteződésnél szükség volt egy megbízható és költséghatékony megoldásra.


A mi megoldásunk

Nagy teherbírású görgők LHD-ALST/RD 160K-933592 és BHD-ALST/RD 160K-933599

A részletes megbeszélések és a helyszíni helyzetelemzés után a svájci Blickle fiókvállalat kerék- és görgőspecialistái kidolgozták a vonatgyártóval közösen a megfelelő megoldást: Egy meghosszabbított tengelycsavar segítségével egy hármas görgőt készítettek. Az ügyfél kérésére középre a Blickle Softhane® poliuretán futófelülettel rendelkező nagy teherbírású és alacsony gördülési ellenállású kerék került. Az ALST kereket oldalról az üzemeltetés során mindenütt alkalmazott és bevált RD sorozatú „Blickle Comfort” kétkomponensű tömörgumi kerekek támogatják. Ezzel a kombinációval a vasútgyártó egy költséghatékony három kerekes kivitelt kapott, aminek a sínen való áthaladás már nem jelent akadályt és veszélyt.


Az eredmény

A prototípusokkal végzett hosszabb tesztek után az általunk gyártott rendszer a várakozásokon felül bevált. A vasúttársaság ezekre a helyekre már csak ezeket a hármas görgőket rendeli. A megnövekedett rendelési mennyiség miatt az egyedi megoldásból egy saját termék jött létre, amely már közvetlenül a Blickle németországi Rosenfeldben található főüzemében kerül legyártásra.


Termékelőnyök és műszaki információk LHD-ALST/RD 160K-933592 BHD-ALST/RD 160K-933599

  • Blickle Softhane® poliuretán futófelületű középső kerék 75 Shore A (ALST sorozat) nagy, 550 kg teherbírással az optimális fordulási és gördülési ellenállás érdekében
  • Nagyon nagyfokú szállítási kényelem a két oldalsó kétkomponensű tömörgumikerék (RD sorozat) révén, amelynek teherbírása kerekenként 225 kg
  • Nagy felfekvő felület az akadályok leküzdéséhez
  • Edzett csapágycsészék a forgóvillás görgők forgókoszorújában