Több tonnás hajtóművek biztonságos mozgatása

Nagy teherbírású görgők a légiközlekedés-specialista HYDRO számára

Az ügyfél

A HYDRO SYSTEMS KG a polgári és katonai repülőgépek karbantartásához, javításához és összeszereléséhez szükséges gépek és készülékek terén világpiaci vezető szerepet tölt be. A badeni Biberachban található központjából, valamint a Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Kínában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben és az Egyesült Államokban működő leányvállalataival és szervizközpontjaival a vállalat több mint 120 ország ügyfeleit támogatja innovatív és magas színvonalú megoldásokkal.


A kihívás

A Blickle számára a kihívás az volt, hogy görgőket tervezzen a sugárhajtóművek szállítására szolgáló állványokhoz. Ezeket arra használják, hogy a több tonnás turbinákat a karbantartási és javítási munkálatok után újra beszereljék a repülőgépekbe. A készülékeket mind a biztonságos szállításhoz, mind a hajtómű pontos pozicionálásához használják az összeszerelésnél. Ezen túlmenően a szabadtéri használat során sok esetben szélsőséges hőmérsékletek, UV-sugárzás és járhatatlan terepviszonyok is előfordulnak.


A mi megoldásunk

A Blickle nagy teherbírású görgők biztosítják a motorok biztonságos szállításátA HYDRO számára a Blicke egy speciális ikergörgőt fejlesztett ki, amelyben a GTH sorozat nagy teherbírású kerekeit használják. Ezek különösen stabil, szürkeöntvényből készült felnivel, valamint a kiváló minőségű Blickle Extrathane poliuretán futófelülettel rendelkeznek. Az állványonként négy hegesztett acél ikergörgő lehetővé teszi a hajtóművek nagy súlyának biztonságos mozgatását – még az egyenetlen felületeken is.

Ezenkívül a görgők irányrögzítővel vannak ellátva. A forgókoszorú egy rögzítőcsappal rögzíthető, ami nagy nyomtartást biztosít szállítás közben. A repülőgépen elhelyezett forgatható görgők lehetővé teszik a hajtómű pontos pozicionálását. A nagyon nagy fékezőerőkre tervezett „Radstop” kerékrögzítő fék rögzíti a kerekeket, hogy az állvány a nagy terhelés ellenére is biztonságosan álljon az összeszerelés során, és ne csússzon el. Ez megkönnyíti a munkát, és megakadályozza a baleseteket és a hajtómű sérülését.


Az eredmény

A Blickle megoldása a HYDRO-nál teljes mértékben bevált a gyakorlati alkalmazás során: A görgők megbízhatóan ellátják a funkciójukat, lehetővé téve a hajtóművek biztonságos és pontos mozgatását. Emellett hosszabb élettartamukkal is jeleskednek, aminek köszönhetően a hosszú és drága szerelési idők megszűnnek. Ráadásul az egyedi Blickle-megoldás a konstrukciós ráfordítások ellenére is kedvezőbb volt összességében, mint a korábban használt termék. A HYDRO-val való jó együttműködésnek köszönhetően a kerék- és görgőgyártó gyorsan meg tudta tervezni, le tudta gyártani és szállítani a szükséges alkatrészeket – ez egy kiváló szolgáltatás, amellyel a légiközlekedési specialista rendkívül elégedett.


Műszaki információk és előnyök, LSD-GTH 302K-RAH-RI4H

  • A masszív, hegesztett acél nagy teherbírású forgóvilla sárga passziválással nagyon jó korrózióvédelmet biztosít.
  • A mindkét kerékre ható kerékrögzítő fék nagyon nagy fékezőerőket biztosít, így még a legnehezebb terhek is biztonságosan rögzíthetők.
  • Nagyfokú iránystabilitás az irányrögzítőnek köszönhetően.
  • Különösen stabil szürkeöntvényből készült felni.