Költségmegtakarítás a kompakt kialakításnak köszönhetően

Rugós nagy teherbírású görgő LSFE-ALST 200K-RA-931841

Az ügyfél

… egy német autóipari vállalat, aki évek óta az egyik legsikeresebb gyártók közé tartozik a prémium és szupersport-kocsi szegmensben. A 2017-es üzleti évben az autógyártó 88 000 alkalmazottal közel 1,9 millió járművet szállított le, amellyel 60 milliárd eurós árbevételt ért el.


A kihívás

Kihívás

Az autóalkatrészek tartószerkezeteihez a konszern egy másik üzemében egy rugós, egyedi nagy teherbírású görgőt alkalmaztak sikeresen szabványos megoldásként. Mivel ebben az esetben is hasonló az alkalmazás, az ügyfél a már meglévő, bevált görgőket akarta használni.

Különböző okokból a berendezéstechnikusok az új feladatra további változtatásokat kívántak a görgő kerékrögzítő rendszerében alkalmazni: Egyrészt magas javítási költségek merültek fel a jelenleg használt vázak villástargoncával történő emelésekor, mivel a felszerelt görgők a nagy fordulósugár miatt gyakran összeütköztek a targonca villájával. Másrészt nyitott állapotban a Radstop fékkar viszonylag messze kiállt, ami ennél a speciális felhasználásnál potenciális sérülésveszélyt jelentett. Nehézségek merültek fel továbbá a kerékrögzítő fék kioldásakor is, mivel az eredeti görgőnél a működtetőkart alulról felfelé kell nyomni, ami a dolgozók biztonsági cipőjével körülményes volt és gyakran a cipő károsodásához vezetett.


A mi megoldásunk

Mivel a meglévő Radstop- fékkar megrövidítése még jobban korlátozta volna a kezelhetőséget, ez az egyszerű megoldás nem jöhetett szóba. A fordulósugár jelentős csökkentése érdekében a Blickle mérnökei másik konstrukciót készítettek a fékegység számára. Összességében ezzel a fordulósugár 65 milliméteres csökkentését érték el. Az új felépítéssel a fékkart felülről kell kioldani és így lényegesen könnyebben és gyorsabban kezelhető.


Az eredmény

Rugós nagy teherbírású görgő LSFE-ALST 200K-RA-931841

Az új, optimalizált fékrendszerrel felszerelt görgőre való átállással az ügyfél jelentősen tudta csökkenteni a javítási költségeket a munkaeszközök és munkavédelmi cipők kímélése miatt. Ezenkívül nagyon magas szintű munkabiztonságot értek el. A fékkar egyszerű és gyors működtetése révén a munkahely ergonómiai feltételei is javultak.


Termékelőnyök és műszaki információk LSFE-ALST 200K-RA-931841

  • Nagyon robusztus, hegesztett villa elasztomer rugóval és „Radstop” kerékrögzítő fékkel
  • Magas szállítási kényelem, csekély gördülési ellenállás és jó rezgéscsillapítás a Blickle Softhane® poliuretán futófelületnek köszönhetően
  • Kis fordulósugár a fékegység kompakt kialakítása révén
  • Könnyebb kezelhetőség és a munkabiztonság fokozása
  • Javítási és karbantartási költségek csökkentése