Forgóvillás görgő szervírozókocsihoz irányretesszel

Rozsdamentes Progressus görgő, LPX-ALBS 180XKD-3-IS-RIR21-951644

Az ügyfél

... egy közepes méretű svájci vállalat és tálalókocsikat gyárt. A kocsikat egyaránt használják nagykonyhákban és idősotthonokban, valamint a rendezvénygasztronómiában vagy ételkiszállítás esetén. A vállalat különleges szakterületéhez tartoznak az indukciós technológiájú tálalókocsik, amelyek kompromisszumok nélkül megőrzik a hideg és meleg ételek hőmérsékletét.


A kihívás

A tálalókocsik egyik kivitele, amelyet az ügyfél egy nagy svájci egyetem kórházának szállít, Progressus görgőkkel van felszerelve. A Progressus kerekei és görgői 2014 óta a Blickle Csoporthoz tartoznak.

Az egyetemi klinika rendkívül elégedett volt a Progressus-görgőkkel. Mivel a tálalókocsik a jövőben egy teljesen automatizált mosóalagúton fognak áthaladni, a forgóvillás görgők műszaki átalakítására volt szükség: A görgők nem fordulhatnak el a mosóalagútban, különben a rendszer blokkolódhat. Így az ügyfél azzal a kívánsággal fordult a Blickle-hez, hogy a Progressus-görgőt egy speciális irányretesszel is szerelje fel.


A mi megoldásunk

Rozsdamentes görgő LPX-ALBS 180XKD-3-IS-RIR21

Az új, forgóvillás görgő alapjául az eddig használt, tömített forgókoszorúval ellátott modell szolgált, amely irányretesszel lett kiegészítve. A különlegesség abban áll, hogy a forgókoszorút mindig blokkolja ez a retesz. Egyenes irányú mozgás esetén, mint például a mosóalagútban, a forgóvillás görgők a pozíciójukban vannak rögzítve.

Annak érdekében, hogy a kocsi használat közben is könnyen működjön, a forgókoszorú már viszonylag kis oldalirányú erőhatásnál kioldódik: A reteszelő nyomaték már 2,5-3 newtonméternél legyőzhető. Így egyrészt a kocsikat könnyen irányíthatja a személyzet, másrészt a mosóalagútban a biztonsági irányelvek is teljesülnek. Technikailag az ügyfél által kért reteszelő nyomaték a „horony- és rugóelv” alkalmazásával valósult meg. Erre a célra egy horony lett kivágva a felső forgókoszorú-gyűrűben.

Ellenpontként egy golyó szolgál a rajta lévő rugóval. A rugó benyomja a golyót a horonyba, és ezzel lezárja a forgóvillás görgő forgókoszorúját. Végül, ha 2,5-3 newtonméteres nyomaték hat a forgókoszorúra, a golyót a forgókoszorú-gyűrű felfelé nyomja, és a rugó összenyomódik. A reteszelő funkció így megszűnik.


Az eredmény

A meglévő forgóvillás görgő átalakításával lehetségessé vált, hogy az ügyfél számára gazdaságos, szabványos alkatrészeken alapuló egyedi megoldást kínáljunk. Így rövid idő alatt költséghatékony megoldást tudtunk kínálni. Az egyetemi klinika több mint 20 éve használ Progressus görgőkkel rendelkező tálalókocsikat, és örül a tartós és megbízható, Blickle know-how-val rendelkező prémium terméknek.


Műszaki információk és előnyök: LPX-ALBS 180XKD-3-IS-RIR21-951644 

  • Felhasználóbarát irányretesz: A forgókoszorú rögzítése könnyen kioldható.
  • Rozsdamentes nemesacél villa tömített forgókoszorúval; a zárófedél védi a golyóscsapágyakat.
  • Biztonságos rögzítés a Blickle keréknek és az "Ideal Stop" forgókoszorú-rögzítő féknek köszönhetően.