A biztonsági fékkel (deadman’s brake) felszerelt Blickle-megoldás mozgatja az autonóm szállítórendszert

Egyedi nagy teherbírású ikergörgő LSD-GBS 82K-EMDSB-906018

Az ügyfél

… egy családi vállalkozás és globális szereplő németországi székhellyel. A rendszerszállító cég világszerte több mint 17 000 alkalmazottal sikeresen fejleszt egyedi meghajtómegoldásokat a legkülönbözőbb szakterületeken tevékenykedő ügyfelei számára.


A kihívás

Egy új, autonóm, intelligens, önszerveződő FTS (vezető nélküli szállítórendszer) fejlesztéséhez az ügyfélnek olyan fékrendszerrel felszerelt görgőkre van szüksége, amelyet elektromágnesesen kell vezérelni. A szállítórendszer hasznos terhelése 1000 kilogramm. Ez azt jelenti, hogy görgőnként 500 kilogramm teherbírás szükséges. A rendszer 1 m/s sebességgel mozog és például tárolókat 80 milliméterig képes felemelni. Ennek során +/- 2 milliméteres pozicionálási pontosságot kell betartani. Mivel a készülék magassága csak 30 centiméter, a görgő beépítési magassága korlátozott.


A mi megoldásunk

Egyedi nagy teherbírású ikergörgő LSD-GBS 82K-EMDSB-906018Az alacsony beépítési magasság és a magas teherbírási követelmények miatt a Blickle szakértői számára egyértelmű volt, hogy csak egy nagy teherbírású ikergörgő jöhet megoldásként számításba. Erre a bonyolult felhasználási célra a tervezőink személyre szabott görgőt fejlesztettek ki, melynek villarészei öntvényből és kovácsolt acélból készültek. Emellett a Blickle Besthane® Soft padlókímélő elasztikus poliuretán futófelülete a lehető legnagyobb szállítási kényelmet biztosítja nagyon alacsony gördülési ellenállás mellett.

Mivel semmilyen standard fékmechanikát nem lehetett a görgőbe integrálni, a szakemberek új megoldást dolgoztak ki, amely elektromágnesesen vezérelt dobfékből állt, a deadman biztonsági fék elvének alkalmazásával. A fék álló helyzetben áramtalan, zárt állapotban van, és indulás előtt elektromágnesesen nyílik. A biztonsági fék egyrészt lassító fékként, másrészt rögzítő egységként szolgál, és az egész készülék fő biztonsági funkcióját képviseli. A Blickle görgőmegoldását az ügyfél a saját vizsgálati terepén alaposan letesztelte: Számos fékezési, futási és menetteszt, valamint kisebb szerkezeti kiigazítások után az egység az összes teszten megfelelt. Így kiadásra került a CE megfelelőségi nyilatkozat, ami egy sikeres együttműködés kezdetét jelentette.


Termékelőnyök és műszaki információk LSD-GBS 82K-EMDSB-906018

  • Kompakt villa robusztus öntvény- és kovácsolt alkatrészekből
  • A deadman biztonsági fék elvén alapuló elektromágnesesen vezérelt dobfék
  • A fék nagyon nagy fékerőt (> 1 700 N görgőként) biztosít, ugyanakkor a görgő beépítési magassága nagyon alacsony
  • A vezérlésre alacsony feszültségtartományban (24 V) kerül sor, a fékezési tartományban csak 3 volt
  • Nagy fékteljesítményű lassító fékként is használható (vészfékezési funkció > 40 Nm)