Nehéz súlyok biztonságos mozgatása

Blickle kerekek és görgők széles portfóliója nagy terhekhez

Akár repülőterekről, akár gyártócsarnokokról van szó: ha tonnányi tömegű terheket kell mozgatni, gyakran használnak speciális szállítási platformokat. Ezeknél döntő jelentősége van a megfelelő alépítménynek. Robusztus kerekek és görgők szükségesek a „nagydarab tárgyak” megfelelő mozgatásához. Ebből a célból nagy teherbírású kerekek és görgőkszéles portfólióját kínáljuk, amelyek akár 100 tonna rakományt is képesek elhordozni.

A nagy teherbírású görgők között új „zászlóshajó” az LSSD-GSPO 500K hegesztett acél ikergörgő akár 30 tonna teherbírással. Nagy teherbírású öntött poliamid kerekekkel van felszerelve, amelyek mindenekelőtt sima padlón kínálnak különösen alacsony gördülési és fordulási ellenállást. A kompakt kialakítás mellett a nagy teherbírású görgő a rendkívül nagy merevségével tűnik ki. Az itt használt forgókoszorú különösen robusztus és négypont-érintkezésű forgócsapággyal rendelkezik.

A nagy teherbírású kerekek és görgők tipikus felhasználási területei a következők:

Annak érdekében, hogy a szállítás rázkódások nélkül történjen és az áru károsodás nélkül érjen a célba, a kínálat rugós változatokat is tartalmaz. Ezek a jó rugózási és csillapítási tulajdonságaik révén győzik meg az embert, és az adott alkalmazási feladatnak megfelelően vannak kialakítva. Az ügyfél kívánságára olyan megoldásokat is fejlesztünk, amelyek kifejezetten az ügyfél adott alkalmazásához igazodnak. „A nagy teherbírású területen újra meg újra szembesülünk azzal a kihívással, hogy egyesítsük a nagyon nagy teherbírást a kompakt kialakítással”, nyilatkozza Thomas Zimmer, a Blickle nagy teherbírású kerekekkel foglalkozó konstrukciós részlegének vezetője. „Ennek során ügyfeleink nagy jelentőséget tulajdonítanak a magas szintű szállítási kényelemnek. Éppen ezért megfigyelhető az acél- és öntvénykerekektől a poliuretán futófelületű kerekek irányába történő elmozdulás, mely utóbbiak a padlóvédelemhez is hozzájárulnak.“

Különleges gyártási folyamat a légiközlekedés-ipar számára

Így például a HYDRO cég 110 tonna kapacitású hárombakos emelőjénél a speciális kialakítású LSD-SETH hegesztett acél Blickle nagy teherbírású görgők kerülnek alkalmazásra, amelyek meghosszabbított tengellyel rendelkeznek a hárombakos emelőnek a repülőgép alatti finom pozicionálásához. Iparágvezetőként a HYDRO már több mint 50 éve fejleszt termékeket és projekteket repülőgépek és hajtóművek gyártására és karbantartására. A földi segédeszközök területén a HYDRO hárombakos emelőivel különösen gazdaságos és rendkívül hatékony repülőkarbantartást kínál, és kettőtől 210 tonnáig terjedő kapacitásával a légi közlekedés teljes spektrumát lefedi. „Ügyfeleink a hárombakos emelőinket hosszabb távolságra és nagyobb sebesség mellett, részben pedig rossz minőségű talajon húzzák az alkalmazási helyükre” nyilatkozza Pamela Lanzillotti, a HYDRO földi segédeszközök üzleti egységének vezetője. „Ezért valami különleges görgőt kerestük alacsony gördülési ellenállással, és a Blickle céggel együttműködve sikerült kifejlesztenünk egy megfelelő egyedi megoldást.“

Négyes görgő moduláris szállítórendszerekhez

A légi és űrközlekedés számára további alkalmazást kínál az egyik hegesztett acél nagy teherbírású négyes görgő. Az ügyfél nehéz és érzékeny repülőgép-alkatrészek szállítására keresett lábvédővel ellátott forgóvillás görgőt, amely padlószennyeződéseket is képes eltávolítani a haladás útjából. Mivel a terhet kézzel tolják, az alacsony gördülési ellenállás is fontos volt. Erre a célra egy robusztus forgókoszorúval rendelkező hegesztett acél nagy teherbírású görgőt fejlesztettünk ki. A viszonylag alacsony beépítési magasság lehetővé tette a nagyfokú villastabilitást. A görgőnként négy kerék alkalmazásával a terhelés nagyobb felületen oszlik el, így a haladás is könnyebb. Az alacsony gördülési ellenállás érdekében öntvény felni lett felhasználva kiváló minőségű Blickle Extrathane® poliuretán elasztomer futófelülettel, amely ráadásul a padlót is kíméli. A görgő lábvédővel lett felszerelve, hogy megakadályozza a jármű kerekei, vagy a felverődött tárgyak okozta sérüléseket. Ezenkívül egy poliuretánból készült kaparóelem eltávolítja a kisebb tárgyakat az útból, így zavartalan, zökkenőmentes haladást biztosít.
A sikertörténetről

Mérnökeink rugós nagy teherbírású négyes görgőt fejlesztettek ki egyedi moduláris szállítórendszerekben történő felhasználásra, amely akár 500 tonna terhelést is képes mozgatni. Azért, hogy a talaj terhelését nagyobb felületen osszák el, az ügyfélnek a szállítórendszereihez a hajtókerekeken kívül alátámasztó görgőkre is szüksége volt. Ezeknek egyenként öt tonnát kellett hordoznia és rugós kialakításúnak kellett lennie a talajegyenetlenségek kiegyenlítése érdekében. A speciálisan az ügyfél számára kialakított két poliuretán rugóval és négy Blickle Besthane® poliuretán futófelületű szürkeöntvény kerékkel szerelt nagy teherbírású görgő megfelelt a követelményeknek és optimálisnak mutatkozott a kívánt felhasználási területre.

A nagy teherbírású hajtógörgő rendkívül nagy teherbírásával tűnik ki

A nagy teherbírású hajtógörgő Blickle Extrathane® poliuretán futófelülettel úgyszintén új mércét állít. Akár 100 tonnát is képes hordozni, amely közel 25 százalékkal több, mint négy különálló kerék együttes teherbírása. A nagy teherbírás mellett a Blickle megoldása nagyobb biztonságot nyújt az ügyfél számára kevesebb szerelési munkaráfordítás mellett. Az optimális erőelosztás révén vékonyabb keréktengely is használható, ami további költségmegtakarításhoz vezet.
A sikertörténetről

Szeretné közelebbről megtekinteni a nagy teherbírású kerekek és görgők funkcióit? Itt léphet tovább az animációinkhoz!